24hr

Britanski teoretski fizičar Stephen Hawking preminuo je danas u 77. godini u svom domu u Cambridgeu. Bolovao je od amiotrofične lateralne skleroze (ASL), a liječnici su mu još 1963. predvidjeli samo dvije godine života.

– Održali su me rad i smisao za humor – rekao je svojedobno Hawking.

FILE PHOTO: Physicist Stephen Hawking sits on stage during an announcement of the Breakthrough Starshot initiative with investor Yuri Milner in New York | Autor: Lucas Jackson
Foto: Lucas Jackson

Kroz svoja pojavljivanja u crtićima, pjesmama, serijama i filmovima, Hawking je sebe, svoj rad i razmišljanja približio i ‘običnom’ čovjeku. Šira javnost zavoljela je upravo njegov smisao za humor, britki jezik i inspirativna razmišljanja o životu.

Oduvijek je bio obožavatelj Simpsona

Animiranu seriju nazivao je najboljom stvari na američkoj televiziji, a autoru Simpsona Mattu Groeningu dopustio je da ga nacrta kao lika koji se pojavio nekoliko puta.

Farewell to Stephen Hawking, the most intelligent guest star in the brief history of The Simpsons pic.twitter.com/po3fIHgEdh

— Matt Selman (@mattselman) March 14, 2018

– Mislim da me ljudi prepoznaju po Simpsona jednako kao po znanosti – rekao je Hawking jednom.

Autori Simpsona znanstvenikovim su invalidskim kolicima dodali mnoge sprave i dodatke, uključujući i boksačku rukavicu koja iskače na pritisak gumba.

– Nemam tako dobro opremljena kolica, a i da imam, nadam se da ne bi koristio boksačku rukavicu, iako sam nekad u velikom iskušenju – komentirao je astrofizičar.

Teorija svega

Britanski glumac Eddie Redmayne (36) utjelovio je 2014. Stephena u adaptaciji memoara Hawkingove prve supruge Jane Wilde. To je bio rijetki uvid u znanstvenikov ljubavni život, ali i u doba prije no što mu u 22. godini dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ASL).

Iz filma mnogi i pamte inspirativnu Hawkingovu misao.

via GIPHY

‘Koliko god se život činio teškim, uvijek postoji nešto što možete napraviti i u čemu možete uspjeti. Dok ima života, ima i nade.’

Redmayne je za ulogu popularnog astrofizičara dobio Oscara. Hawking mu je poručio da je jako ponosan na njega.

U ‘Futurami’ je izumio gravitaciju

U crtanoj znanstveno-fantastičnoj seriji istog autora kao i ‘The Simpsons’, Hawking je također bio gostujući lik koji je cijelo vrijeme morao odgovarati na pitanje ‘je li on izumitelj gravitacije’.

RIP Stephen hawking. Your Simpsons and Futurama bits will live on. pic.twitter.com/RSg6ONLQr5

— diego (@Deeaygo) March 14, 2018

Sheldon se zbog njega srušio u nesvijest

U humorističnoj seriji ‘Teorija velikog praska’, Sheldon (Jim Parsons) napokon je dobio priliku upoznati svog uzora. Hawking je u seriji glumio samog sebe. Sheldon mu je na uvid doveo svoj znanstveni rad.

– Velika mi je čast napokon vas upoznati – rekao je Sheldon.

– Znam – odgovorio mu je Hawking.

U sceni, Hawking je Sheldonu u radu pronašao matematičku pogrešku zbog koje se Sheldon onesvijestio.

– Super, još jedan koji voli padati u nesvijesti – komentirao je znanstvenik.

Tješio obožavateljice One Directiona

Kada je Zayn Malik napustio planetarno popularni boy bend, Hawkinga je netko upitao kakav je utjecaj tog događaja na svemir.

– Jednom kada se pronađe dokaz da postoje paralelni svemiri, u jednom od njih će Zayn biti u One Directionu – odgovorio je duhoviti znanstvenik.

Rock zvijezda

Hawkingov je legendarnim psihodeličnom bendu Pink Floyd posudio glas za pjesmu ‘Talkin Hawkin’ s njihovog posljednjeg albuma iz 2014., ‘The Endless River’. Znanstvenikov glas pojavljuje se i u pjesmi ‘Keep Talking’ iz 1994., koja se nalazi na albumu ‘The Division Bell’.

Original Article