24hr

U mirovinu idem u lipnju, no to ne znači da više neću raditi. Ne mogu se zamisliti kako po cijele dane sjedim doma i ne radim baš ništa, rekao je Ljudevit Grgurić (66). Radijski i televizijski voditelj i urednik, doajen HRT-a, kaže da mu je vrijeme proletjelo.


Foto: Goran Jakus/PIXSELL
PONOS HRT-a
Jedini radijski oskarovac u Hrvatskoj te doajen HRT-a i u mirovini će nastaviti raditi

– Postoje profesije za koje nikad nema umirovljenja, takva je i moja – ističe Grgurić kojeg gledamo kao voditelja jutarnje emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’, a na Hrvatskom radiju i dalje vodi svoju nagrađivanu emisiju ‘Gladne uši’. Nekad jako gledanim showom ‘Sedma noć’ pomogao je današnjim zvijezdama.

– Gibonni je zaživio kod nas. Mislim da se prvi put pojavio s pjesmom ‘Mi smo prvaci’. Kasnije je promovirao i ‘Zlatne godine’.

OSCAR JE DAROVAO LUSTIGU

Gibo mi je u sjećanju kao najveći ponos – kaže. Tri godine vodio je ‘Sedmu noć’, a onda je to prepustio mlađima, Vlatki Pokos i Mirku Fodoru. Nakon ‘Sedme noći’ radio je u marketingu jedne banke, a potom se vratio na HRT i pokrenuo veliki show ‘Bravo’. Radio mu je, kaže, bio oaza. Tri puta je dobio godišnju nagradu HRT-a. Zadnja u nizu je radijski Oscar za emisiju ‘Svijet ne bi postojao bez čuda’, u kojoj je Branko Lustig govorio o strahotama koje je kao dijete proživio u nacističkim logorima. Grga mu je darovao Oscara jer je smatrao da je Lustig zaslužan za nagradu.


Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kao student Grgurić je radio u banci, potom je vodio diskoteke, radio kao DJ. Heroj njegove mladosti bio je Arsen Dedić, najugodnije se osjećao uz njegove stihove, pjesme. Kratko vrijeme radio je u Poletu, pa pamti praćenje velikih turneje Bijelog dugmeta. Na Radio 101 ušao je isti dan kad je dao otkaz u Jadran filmu, gdje je bio pomoćnik direktora.

JOŠ SE PAMTI SEDMA NOĆ

– Išao sam Jurišićevom i naletio na Dobrivoja Kebera. Pitao me što radim, ja rekao da sam upravo dao otkaz, a on kaže: ‘Dođi k nama, osnivamo radio’ – rekao je. Na ‘stojedinici’ je bio tri godine i vodio kultnu emisiju ‘Retrovizor’. Ugledna modna kritičarka, a ondašnja radijska kritičarka, pokojna Ana Lendvaj, za nju je napisala: ‘Koliko bi BBC platio za ovakvu emisiju?’. ‘Retrovizor’ je slušala i Ksenija Urličić, koja ga je i pozvala na HRT. ‘Čelična lady’ uvijek je isticala njegovu marljivost i kreativnost. Zajedno su napravili show o kojem se još priča. Na jednom od snimanja Grga je upoznao i suprugu Sanju.


Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Naš prvi susret bio je preko puta Tvornice, u Šubićevoj, odakle je i krenula ‘Sedma noć’. Prijatelj mi je rekao da je došla razgovarati o mogućnosti promocije njezine tvrtke u ‘Sedmoj noći’. Čim sam ušao u kafić i ugledao je, znao sam da je to ‘ona’, da će biti za cijeli život. Kliknulo je. Od te večeri je prošlo više od 20 godina – kaže Grgurić.

Ljudevit Grguric Grga | Autor: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Sanja i on imaju dvoje odrasle djece, sina Ivana i kćeri Ive, kojima se, kaže, jako ponosi. Trudio se biti pravedan otac, koji ih je učio što je u redu a što nije i uvijek je bio uz njih. Ne skriva da je u njegovoj zavidnoj karijeri bilo i poraza, stvari koje bi danas drukčije učinio, odigrao mudrije…

– Kako sam bio siguran u svoje ideje, išao sam glavom kroz zid. I kasnije shvatio da je trebalo amortizirati, taktizirati. Stati na loptu – kaže. Svoj uspjeh je gradio postupno. Počeo je kao novinar na malom radiju, radio ankete na ulicama, kratke razgovore, i dogurao do ‘velike face’ Zabavnog programa. Zato mu se i ne sviđa prodor instant zvijezda. Grgurić je pobornik kvalitete i temeljitosti.

Ljudevit Grguric Grga | Autor: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

VIZIJA I SAN NAJVEĆI SU USPJESI

– Kad vidim da netko dođe s ulice i odmah ga ubace u program, smatram to hrabrošću, ali i degradiranjem imidža i imena javne televizije – kaže i dodaje da se ponosi visokim standardima u licencnim projektima HRT-a.

Ljudevit Grguric Grga | Autor: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

– To je demonstracija sile. HRT pokazuje kakve mogućnosti i potencijale ima da besprijekorno realizira sve projekte – kaže. Mladima savjetuje da se ne treba bojati posla o kojemu maštaju. Vizija i san njegovi su najveći uspjesi.

Original Article