Prohodali su 6. veljače ‘71. godine na koncertu u Petrinji. Iako se nikad nisu vjenčali, bila je to ljubav sve dok ih smrt nije rastavila. Prije poznanstva s Josipom, Karlo je bio pravi roker i pustolov.

Rođen je u obitelji glazbenika. Otac mu je završio glazbenu akademiju, a i majka je voljela glazbu i imala sluha. I Karlo je imao osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu. Da nije sa 17 godina naletio na ploče Elvisa Presleya, njegova bi karijera krenula smjerom ozbiljne glazbe. Dotad uzorni učenik prekinuo je glazbenu naobrazbu, a u redovnoj gimnaziji postao problematičan đak.

Nekoliko godina pokušavao je uspjeti na domaćoj sceni, da bi konačno sreću potražio u Parizu, gdje je ostao tri godine i ostvario prilično uspješnu karijeru. Ubrzo je započeo suradnju s Ivicom Krajačem i zaključio da je u glazbi njegov životni izbor skladanje, kao što mu je u ljubavi životni izbor Josipa Lisac.

Cafe24 | Autor: Cafe24Foto: Cafe24

Prve godine njihovog zajedničkog života rezultirale su 1973. godine albumom ‘Dnevnik jedne ljubavi’ koji se i danas svrstava u antologiju domaće glazbe. Zahvaljujući Josipinom osebujnom glasu i pojavi, a Metikoševom talentu za, skladanje i suradnji s Ivicom Krajačem, nastala je 1975. godine prva domaća rock-opera ‘Gubec-beg’.

Josipa i Karlo odlaze na tri godine u Ameriku, a zahvaljujući njegovim skladbama ona postaje prava hrvatska glazbena diva. pjevačica se rado prisjeća najljepših trenutaka s pokojnim suprugom: ‘Zahvaljujući Karlu obišla sam i cijeli bivši SSSR. Kušala sam tamo najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svijetu. Ljudi su komentirali: ‘Kakva dekadencija!’’.

Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta’

Karlova iznenadna smrt, 10. prosinca 1991. godine sve je prekinula. Taj događaj Josipa je opisala: ’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana,kraljevski, u snu’.

Ritam Kise | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELLFoto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Otad Josipa, u spomen na prerano preminulog životnog partnera – koji je imao samo 52 godine – radi koncerte u njegovu čast. I skoro dvadeset godina nakon njegove smrti ostala je vjerna svom Karlu: ‘Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. A neki bi željeli dvije, tri, ili čak četiri. Koje li bahatosti? Znači da nijednom nisu doživjeli onu pravu i da je još uvijek traže. Karlo je za mene bio i
ostao poseban. Nakon njega u mom srcu više nema mjesta, ono je zauvijek popunjeno.

’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana, kraljevski, u snu’, opisala je Karlovu smrt Josipa Lisac

Ljubav na prvi pogled

’Pa što ja tu uopće tražim?’ Zapitao se 30-godišnji roker Karlo Metikoš, tada već poznat i kao Matt Collins, davne 1971. godine. Ostao je zadivljen moćnim glasom Josipe Lisac na jednom nastupu u Skoplju. Kako je sam poslije priznao, odmah se preko ušiju zaljubio u mladu pjevačicu.

Talentirani od malih nogu

Nakon što je sa 17 godina naletio na ploče Elvisa Presleya, Karlo Metikoš prekinuo je glazbenu naobrazbu i postao problematičan u školi- Josipa je bila iznimno talentirana djevojčica koja je zavoljela ozbiljnu glazbu , ali se, kao i Karlo, u tinejdžerskoj dobi zainteresirala za rock.

Ritam Kise | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELLFoto: Sinisa Hancic/PIXSELL

O Josipinom nastupu pisali Billboard i New York Times

U New Yorku Josipa je 1975. godine imala inicijalni koncert pred novinarima i producentima o čemu su izvijestili New York Times i Billboard. Album ‘Made in USA’ bio je prvi hrvatski masteriran LP snimljen u prestižnom Studio 55 u L.A.-u

Par koji je promijenio hrvatsku glazbenu scenu rock operom ‘Gubec-Beg’

Metikoš je s Ivicom Krajačem 1975. godine skladao prvu hrvatsku rock-operu
‘Gubec-beg’. Bila je to treća rock-opera u svijetu, a Josipa je otpjevala nezaboravnu ‘Ave Mariju’. Albumom ‘Made in USA’ u Hrvatsku su iz Amerike donijeli disko.

‘Shvatio sam da je u glazbi moj jedini izbor skladanje.. A u ljubavi moj jedini izbor je Josipa Lisac’.

Original Article