Modni dizajner Gianni Versace ubijen je prije točno 20 godina na stepenicama ispred svoje vile u Miamiju. Iako je njegovu poštu inače skupljao asistent, tog kobnog jutra Gianni je odlučio sam prošetati.

Ustrijelio ga je Andrew Cunnan koji se s istim pištoljem ubio osam dana kasnije. Policija je objasnila kako ne zna zbog čega je Gianni ubijen.

– Vjerojatno nikada nećemo saznati razlog – rekao je šef policije Pichardo Barreto.

Versace HQ floral tributes | Autor: Ben Curtis/Press Association/PIXSELLFoto: Ben Curtis/Press Association/PIXSELL

Nakon toga, isplivale su razne priče koje objašnjavaju zbog čega je dizajner ubijen. Najpoznatija je ona da je surađivao s mafijom i prao novac.

– Lovu od droge, korupcije i prostitucije trebalo je ‘oprati’. Zbog toga su korišteni restorani, klubovi i druge legalne tvrtke kao što je Versaceova – ispričao je jedan svjedok.

Shvatio je važnost supermodela

O Gianniju Versaceu trenutno se snima i film, a njegova modna kuća najviše je doprinijela da devedesete godine prošlog stoljeća ostanu upamćene kao početak ere slavnih manekenki i supermodela. Versace je manekenka u to vrijeme keširao 10.000 dolara za samo pola sata promocije njegove robne marke.

1012915 | Autor: /Press Association/PIXSELLFoto: /Press Association/PIXSELL

– Bio je prvi koji je shvatio važnost supermodela i slavnih u prvim redovima, a modu je uspio postaviti na međunarodni nivo. Uživao je u pažnji koju su mu poklanjali mediji, ali je u isto vrijeme i upravljao njima. Svi su krenuli njegovim stopama – rekla je jednom prilikom Giannijeva prijateljica Anna Wintour, bivša urednica prestižnog modnog časopisa Vogue.

Modna dešavanja pretvarao je u nezaobilazne javne događaje, a glumačke i pjevačke zvijezde natjerao je da poziraju u njegovim visokobudžetnim reklamama koje su snimali tada cijenjeni fotografi.

Versace Shop Opening - London | Autor: Duncan Raban/Press Association/PIXSELLFoto: Duncan Raban/Press Association/PIXSELL

Madonna, Jon Bon Jovi, Prince, Elton John i Patricia Arquette fotografirali su se kako bi pomogli prodaji kolekcije skrivene pod zaštitnim znakom kuće – meduzom. Taj lik iz grčke mitologije od 1978. godine nezaobilazan je kao detalj na svim artiklima iz tvrtke Versace.

Majka ga nije primjećivala

– Meduza simbolizira ljepotu i fatalni šarm grčkih klasika u umjetnosti i filozofiji. Ona predstavlja jedinstvo ljepote i jednostavnosti koja očarava – objasnio je Gianni koji je inspiraciju za svoje kreacije često pronalazio tijekom šetnji kroz grčke i rimske ruševine u blizini svog doma.

Rođen je 2. prosinca 1946. u industrijskom gradiću Reggio Calabria, na jugu Apenina. Od malih nogu bio je drugačiji, a djetinjstvo je proveo u majčinom butiku.

VERSACE & SUPERMODELS | Autor: PA/Press Association/PIXSELLFoto: PA/Press Association/PIXSELL

Divio se elegantnim damama koje su kupovale kod njegove majke i još je tada osjećao da će postati dizajner. Usprkos tome, s Francescom nije imao skladan odnos.

Ona nije obraćala pažnju na mlađeg sina, a to je imalo utjecaj na stvaranje njihove osobnosti. Majka je više energije ulagala u starijeg sina Santa te kćeri Donatellu i Tinu, koja je kad joj je bilo dvanaest godina, umrla od tetanusa.

– Možda je to smisao mog života i rada, da pridobijem majčinu pažnju – otkrio je jednom prilikom.

Izložio je prvu kolekciju kad je imao 22 godine

S druge strane, o svom ocu godinama nije progovorio ni riječ, a neki tvrde da se sramio njegovog podrijetla. Antonio je bio trgovac ugljem, a kasnije je postao vlasnik trgovine električnim aparatima. U slobodno vrijeme čitao je poeziju, ali u njihovoj kući Francesca je imala ‘zadnju riječ’.

1058827 | Autor: Tim Ockenden/Press Association/PIXSELLFoto: Tim Ockenden/Press Association/PIXSELL

S 18 godina počeo je raditi u majčinom butiku. Tu je izložio i svoju prvu kolekciju koju je s 22 godine dizajnirao za jednog lokalnog proizvođača odjeće.

Iako je volio modu i glazbu, upisao je arhitekturu. Kada se pročuo glas o talentiranom dizajneru s juga Italije, Gianni je 1972. godine otišao na sjever zemlje, u Milano, gdje je napravio kolekcije za nekoliko modnih industrijalaca.

Stigao mu je i poziv iz modne kuće Florentine Flowers. Oduševljeni onim što im je Gianni kreirao, nagradili su ga honorarom u iznosu od četiri milijuna lira.

S bratom je stvorio carstvo Versace

Nakon dva mjeseca već je predstavio svoju kolekciju. Na iznenađenje svih, modeli su bili izrađeni od kože. Na taj način postao je jedan od prvih modnih dizajnera koji je radio s kožom. Tada još nije radio pod vlastitim imenom, ali se i to ubrzo promijenilo.

Versace memorial/brother and sister | Autor: Tim Ockenden/Press Association/PIXSELLFoto: Tim Ockenden/Press Association/PIXSELL

Nakon što je diplomirao poslovnu administraciju, Giannijev brat Santo došao je 1976. godine u Milano. Njih dvojica su zajedničkim snagama radili na stvaranju carstva Versace, a godinu dana kasnije, pridružila im se i sestra Donatella. Svoju prvu kolekciju predstavio je u ožujku 1978. godine i tako oduševio sve prisutne.

Često je govorio kako sve to ne bi bilo moguće da nije imao podršku članova svoje obitelji.

– Oni uživaju moje povjerenje. Možemo se svađati u 18 sati, a već u 20 sati svi ćemo biti zajedno za stolom i večerati – opisivao je modni dizajner.

Ni Donatella nikada nije krila koliko je vezana za svog brata.

Versace Shop Opening - London | Autor: Duncan Raban/Press Association/PIXSELLFoto: Duncan Raban/Press Association/PIXSELL

– Gianni me oduvijek tretirao kao odraslu osobu, a ne kao dijete i to sam voljela. Napravio mi je crnu kožnu minicu i žuti topić. Imala sam kožne čizme i plavu dugu kosu. Bila sam tako mlada. Lagali smo o mojim godinama i svima govorili da sam starija. Majka ga je zbog toga htjela ubiti – kroz šalu i setu prisjetila se sadašnja vlasnica ove modne imperije.

Bio je ‘diktator’

Iako na prvi pogled izgledao kao nježan i pristupačan čovjek, mnogi ističu da je Gianni privatno bio pravi diktator.

Gianni and Kylie | Autor: PA/Press Association/PIXSELLFoto: PA/Press Association/PIXSELL

Kada je jedna od vodećih modnih novinarki napisala blagu kritiku njegove posljednje kolekcije, zabranio joj je da dođe na iduću reviju.

Gianni je 1982. godine osvojio nagradu L'Occhio d'Oro za najboljeg dizajnera. Prestižno Zlatno oko donijela mu je kolekcija za jesen/zimu 1982/1983, kada je prvi put predstavio poznate metalne odjevne predmete na čemu je radio s njemačkim inženjerima.

Diana/Versace's memorial | Autor: Tim Ockenden/Press Association/PIXSELLFoto: Tim Ockenden/Press Association/PIXSELL

Iste godine započeo je suradnju i sa milanskom Scalom, za čije je predstave radio kostime. U njegovu modnu kuću ubrzo je pristigao još jedan član. Donatella se 1985. godine udala za njujorškog manekenka Paula Becka, za kojeg se često pričalo da je bivši ljubavnik njezinog slavnog brata.

‘Ako umrem, želim se vratiti kao supergej’

– Bili smo dobri prijatelji, ali nikada nije ni bilo ništa više između nas – jednom je izjavio Versace.

Gianni je uvijek otvoreno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji. Od 1982. godine bio je u vezi sa manekenom Antoniom D'Amicom, članom milanske Scale, a upoznali su se na premijeri baleta Josephs Legende.

Dizajner je neumorno radio, pa čak i kada su mu 1996. godine dijagnosticirali rijedak oblik raka unutarnjeg uha. To ga nije usporilo.
Volio je život, a posebno svoj.

Entertainment | Autor: Duncan Raban/Press Association/PIXSELLFoto: Duncan Raban/Press Association/PIXSELL

– Njegova poznata rečenica bila je: ‘Ako umrem, želim se vratiti kao supergej’. Ja sam mu uzvratio: ‘Gianni, ne možeš biti više gej nego što već sada jesi’ – rekao je njegov blizak prijatelj, Elton John.

Premda je imao mnogo prijatelje iz javnog života i vodio zavidan društveni život, Gianni je najviše uživao u tišini svog doma, okružen isključivo ljudima koje stvarno voli.

– Razgovarali smo o obitelji, to mu je bilo važno. Bio je najtopliji, najbrižniji i najosjetljiviji čovjek – ispričao je jednom glazbenik Jon Bon Jovi.

Obožavao je djecu

Najviše je uživao s nećacima i nećakinjama – Francescom i Antoniom te Allegrom i Danielom.

– Najsretniji je bio kada je okružen djecom. Tada čak nije razmišljao ni o svojoj sljedećoj kolekciji. Za njih je gradio ovo carstvo i to mu je značilo sve na svijetu – priznala je Wintour.

Gianni je bio presretan i u društvu svog dugogodišnjeg partnera.

GIANNI VERSACE | Autor: David Cheskin/Press Association/PIXSELLFoto: David Cheskin/Press Association/PIXSELL

– Često smo se odmarali u vrtu i govorili jedno drugom koliko se volimo. To su bila divna vremena – rekao je Antonio.

Nakon Giannijeve smrti posao su preuzeli brat i sestra, a pola svog carstva ostavio je nećakinji Allegri. Iako je njegov ljubavnik Antonio još neko vrijeme ostao u firmi, loši odnosi s Donatellom natjerali su ga da sreću potraži negdje drugdje.

U svojoj oporuci, dizajner je Antoniju ostavio 30.000 dolara mjesečno i to do kraja njegovog života.

Original Article