Ovonedeljnom interpretacijom bosanske sevdalinke i najprepoznatljivijeg muzičkog simbola grada Sarajeva, pesme “Kad ja pođoh na Bembašu”, Aleksandra Kovač potvrđuje ono što je o pevanju izrekao legendarni interpretator sevdalinki, Himzo Polovina:

“Nije dovoljno samo korektno otpjevati pjesmu. Ima tu još nešto. Treba prodrijeti u unutrašnje tkivo pjesme. Pjesma ima svoje slojeve kao majdan. A svaka, pa i najlošija pjesma ima svoju utrobu kao što je imamo vi i ja. Do te utrobe treba znati prodrijeti. Treba htjeti prodrijeti. Kad se pozabavite tom ‘geologijom’ ili takvom ‘anatomijom’, pa kad vi uđete u pjesmu i pjesma uđe u vas, pa kad takvu pjesmu ispustite prema drugima, onda će i drugi shvatiti da to nije tek pjesma radi pjesme, nego i više od toga. Dakle, pjesmu treba ‘donijeti’.”

Aleksandra ovo izvođenje posvećuje Sarajevu: “”Kad ja pođoh na Bembašu” je jedna od najlepših bosanskih sevdalinki i ovo izvođenje posvećujem gradu Sarajevu, koji mi je uvek pružio ljubav i dobrodošlicu, i pre trideset godina, kada sam ga sa ocem Kornelijem posećivala kao dete, i danas, kada u njemu žive meni dragi ljudi i prijatelji.”

Pesmu možete poslušati ovde:

Ovo morate da čujete: Aleksandra Kovač peva jednu od najkompleksnijih srpskih narodnih pesama (video)

scandal!printscreen

The post Aleksandra Kovač posvećuje svoje izvođenje “Kad ja pođoh na Bembašu” gradu Sarajevu! appeared first on Scandal portal.

Kompletan tekst …