10. rujna 2017.

Iako ste navečer zaspali posve zdravi i bez problema, ujutro vam je nos zaštopan, kišete bez prestanka i imate osjećaj kao da niste cijelu noć ni u jednom trenutku čvrsto spavali?

Mnogi muku muče s kihanjem, i to onim jutarnjim, te im je teško otkriti o čemu se radi. Inače nemaju problema sa sezonskim alergijama niti su trenutačno prehlađeni i nemaju hunjavicu. No, kihanje nikako ne prestaje dok se spremaju na posao, a nos im je usto pun sekreta i ne mogu disati na njega. Tijekom dana simptomi nestanu, da bi se sljedeće jutro opet vratili. Najvjerojatnije se radi o osjetljivosti na kućnu prašinu. Uzrokuju je nakupine mikro organizama koji se nalaze u svakom domaćinstvu, a poznate su svima kao grinje. Njihove omiljeno okupljalište je upravo krevet zbog tople i vlažne ‘klime’ koja tamo vlada. Zato najčešće kišete kada se probudite i dok pospremate krevet i odijevate se za posao.

Mnogi već tijekom noći imaju problema s teškim disanjem zbog čega ne mogu čvrsto zaspati te se neprestano vrte po krevetu. Razlog može biti neredovito mijenjanje krevetnine, kao i nedovoljna prozračenost prostorije u kojoj spavamo. Nedostatak kisika onemogućuje često miran i dubok san. Stoga je uvijek dobro prije odlaska na spavanje (bez obzira na godišnje doba) prozračiti prostoriju, a u toplijim mjesecima spavati s lagano otvorenim prozorima te nabaviti, ako je moguće, antialergijski madrac, jastuke i deke. U novije vrijeme može se nabaviti posteljina koja štiti od grinja. Također, dobro je ujutro ostaviti krevet da se posuši od vlage – ako se znojite tijekom noći ili u ljetnim mjesecima, potrebno je poplun odnosno pokrivač ostaviti sa strane, kako bi se plahta i madrac osušili od eventualne vlage i tako spriječili nastanak grinja.

Tekst: I. Ć./A.G.
Foto: Profimedia

grinje, jutarnje kihanje

Preporučujemo

Original Article