Foto: Shutterstock

Vavedenje je uspomena na događaj zapisan u Jevanđeljima kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, stupila pod svodove Jerusalimskog hrama.

Prema hrišćanskoj legendi, uvođenju (vavedenju) Bogorodice u hram osim njenih roditelja, koji su se zavetovali ako dobiju porod da će dati dete u hram, prisustvovala je mnogobrojna rodbina i prijatelji koji su tri dana putovali od Nazareta do Jerusalima.

Na vratima hrama dočekao ih je starac Zaharija – otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo ne samo u hram, već i u deo nazvan Svetinja nad svetinjama, u koji je mogao da uđe samo prvosveštenik.

PROČITAJTE JOŠ: 10 svetih biljaka: narodna verovanja o drveću

Ona je tamo ostala devet godina. Uvođenje device Marije na mesto za prvosveštenike i postupak Zaharijin u hrišćanstvu se tumači kao deo proročanstva o dolasku Spasitelja.

Nakon upokojenja njenih roditelja Joakima i Ane, sveštenstvo je odlučilo da Mariju uda za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.

Prema predanju, time su zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda.

Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu pa je, po hrišćanskoj legendi, ona bila prva monahinja – ona koja je život zaveštala Bogu.

Šta žena treba da uradi na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice – pročitajte OVDE!


Article source: http://www.lepaisrecna.rs/slobodno-vreme/price-iz-srbije/22153-danas-je-vavedenje-presvete-bogorodice-ovo-svaka-zena-treba-da-uradi-na-praznik-svoje-zastitnice-obicaji.html