Foto: Profimedia

Sveta Tri jerarha, Sabor tri svetitelja: Vasilija Velikog,Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog

PROČITAJTE JOŠ: Srpske slave i običaji: umesite i ukrasite pravi slavski kolač

Za vreme cara Aleksija Komnena, međutim, zapodela se rasprava u Carigradu oko toga koje među tom trojicom svetitelja najvažniji i najveći. Svaki svetac imaoje svoje pristanice: Vasilije je uzdizan kao visokoglagoljiv i po vrlinama jednak anđelima; Grigorije je hvaljen kao veliki poznavaoca grčke nauke i sastavljač mnogih bogoslovskih spisa; pristalice Jovanove isticali su ga kao slatkorečivog govornika i dobrog učitelja.

Da bi prekratio ove rasprave koje su, na kraju krajeva štetile i hrišćanstvu, episkop grada evhaitskog Jovan saopšti da su mu se u snu javila sva tri svetitelja, i da su mu rekli da ni jedan od njih nije veći a drugi manji, već da su ravni i jednaki i da su svi poslati radi ljudskog spasenja. I pošto su sva trojica na istom poslu radila, odlučeno je da se zajedno slave. Episkop Jovan odredio je za taj dan 30. jaunar (12. februar po novom kalendaru), i tako je ustanovljen praznik Tri Jerarha.

Na ikoni se sva tri svetitelja predstavljaju u grupi, sva tri u arhijerejskim odeždama.

Tri Jerarha su zaštitnici ljudi i životinja od studenih i zlih vetrova.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!


Article source: http://www.lepaisrecna.rs/slobodno-vreme/price-iz-srbije/22870-danas-srbi-slave-sveta-tri-jerarha-evo-kako-se-na-ovaj-praznik-predvidja-kakva-ce-nam-biti-godina-obicaji.html