Dani Brazila je novosadski samba karneval, koji se ove godine održava od 10. do 12. avgusta. Cilj karnevala jeste da spaja one koji vole Brazil kao državu i njegovu kulturu. Ujedno i da onima, kojima je kultura Brazila manje poznata ili nepoznata predstavi muziku, ples, kulinarska umeća i recepte zemlje koja je daleko od Srbije.

U proteklih 8 godina, koliko karneval već postoji, uspeo je da spoji na hiljade ljudi i dočara im duh Brazila.

Besplatni programi i radionice kapuere, samba plesa, samba udaraljki, izložbe, projekcije filmova, koncerti, žurke i prepoznatljiva karnevalska povorka osnovni su deo programa koji ovaj festival čini primamljivim za posetioce iz svih delova sveta.

Tokom sva tri dana festivala vrhunski stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa održavaće radionice na Petrovaradinskoj tvrđavi, gradskoj plaži Štrand i plesnom studiju Allegro, kako za iskusne, tako i za one koji na ovaj način žele prvi put da se upoznaju sa brazilskom kulturom.

Dani-Brazila-novi-sad

Serrinha Raiz iz Brazila i Kris Kuade Kouto iz Nemačke, afirmisani samba dvojac koji po svetu drži radionice samba Rio stila, svoje iskustvo ove godine na festivalu preneće polaznicima naprednih radionica samba perkusija, dok će radionice samba plesa voditi izvanredna samba igračica i karnevalska muza Mayra Almén iz Švedske. Kapueriste će ovoj brazilskoj borilačkoj veštini podučavati mestre Steen Møller, stalni predavač na festivalu i iskusni majstor kapuere iz Danske koji je ovu veštinu doneo na naše prostore.

Sve posetioce festivala očekuju i otvorene žurke na tvrđavi, performans u centru grada, a završnica festivala je jedinstvena karnevalnska povorka svih kapuerista, samba perkusionista i plesača koji će poslednjeg dana festivala, u ritmu sambe, prodefilovati kroz centar grada i pokazati svoje umeće i rezultate učešća na radionicama. Svi posetioci festivala pozvani su da se maskiraju i inspirisani energičnim brazilskim ritmovima, pridruže povorci i dožive jedno nezaboravno letnje iskustvo!

Otvaranje festivala zakazano je za petak uveče u 20h na Petrovaradinskoj tvrđavi kada će biti predstavljen program radionica samba plesa, udaraljki i kapuere, nakon čega sledi žurka uz mnoštvo dobrih ritmova i DJ program.

brazil_in_novi_sad

Satnicu i detaljnije informacije o programu, prijavama na radionice, kotizacijama i predavačima, kao i besplatnim radionicama za početnike, možete naći na sajtu festivala www.danibrazila.org .

Ovogodišnje Dane Brazila – novosadski samba karneval finansijski su podržali Ambasada Brazila u Beogradu, Gradska uprava za privredu grada Novog Sada i kompanija Veletabak, a realizaciju su podržali partneri Turistička organizacija Novog Sada, Gradsko zelenilo i plesna škola “Allegro” u Novom Sadu.

Manifestaciju Dani Brazila organizuje Udruženje građana “Artkor”, Udruženje poštovalaca brazilske muzike i kulture „Sambansa“ i Sportsko udruženje “Capoeira Senzala” iz Novog Sada.

Kako Novi Sad preživljava tropske vreline?

The post Dani Brazila 2018. stižu u Novi Sad! appeared first on Luftika.

Original Article