Španjolka Maria Pilar Abel Martinez (61) više od desetljeća tvrdila je kako joj je slavni umjetnik Salvador Dali otac, no konačni rezultat DNK testa pokazali su suprotno.

Martinez je tvrdila da je njena majka imala tajni odnos s umjetnikom dok je bila sluškinja u Dalijevoj kući u Port Ligatu. Maria je uvjeravala sud kako je ona rezultat Dalijeve tajne ljubavi. Napravila je test očinstva još 2007., ali su rezultati bili nejasni, pa je španjolski sud naredio da se u srpnju ove godine ekshumira Dalijevo tijelo.

Velika kamena ploča u potpunosti se morala maknuti sa slikareva groba u njegovu muzeju u španjolskom gradiću Figuerasu kako bi forenzičari mogu pristupiti balzamiranom tijelu i uzeti novi DNK uzorak s Dalijeve kose i zubi.

AFP/PIXSELL | Autor: AFP/PIXSELLFoto: AFP/PIXSELL

Iz Dalijeve zaklade prije nekoliko dana priopćili su kako je sudski test na ekshumiranom tijelu poznatog umjetnika isključio mogućnost da je Dali biološki otac Marije Pilar Abel Martinez. Jedan od najvećih umjetnika u povijesti umro je 1989. u dobi od 84 godine.

– Veliki geniji proizvode prosječnu djecu, a ja ne želim proći kroz to iskustvo – rekao je umjetnik.

Dali je naslikao više od 1500 slika, a u oporuci je dio svoje imovine i slavna djela ostavio rodnoj zemlji. Od 286 djela koje je ostavio Španjolskoj, 56 ih se nalazi u njegovu rodnom Figuerasu a 230 u Madridu.

Foto: promoOriginal Article