Proizvođači paradajza ponovo su se okupili u Leskovcu kako bi u znak protesta zbog niske cene podelili svoje proizvode okupljenim građanima. Oni su poručili da žele da razgovaraju samo sa predsednikom Vučićem i pozvali su ga da dođe u Lebane da razgovaraju na Danima paradajza, popularnom “Paradajz festu”.

Tužna slika sa juga Srbije već drugu nedelju odlazi u svet. Dok se proizvođači žale zbog nemara države i favorizovanja uvoznog paradajza u odnosu na domaći, građani su masovnim okupljanjem, guranjem i svađom još jednom objetkivno pokazali svoj ekonomski standard. Ekonomski tigar je go k’o pištolj.

Poljoprivrednici iz Leskovca traže sastanak sa predsednikom Srbije, a ne kako kažu „sa zamenikom zamenika“ jer je svima više nego jasno odakle izvire vlast i moć ovog režima, iako po ustavu predsednik Srbije apsolutno nije nadležan da o ovome raspravlja i odlučuje.

Pretužna slika koja podseća na „vesele“ devedesete i redove za osnovne životne namirnice. Čini se da nismo odmakli od tog perioda ni za pedalj.

Nakon što su prošle nedelje poljoprivrednici podelili 5 tona paradajza na razgovor sa njima došli su pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i državni sekretar Velimir Stanojević obećavši tom prilikom da će izvoz srpskog paradajza krenuti za nekoliko dana.

Po rečima predsednika udruženja poljoprivrednika Jablanica Aleksandra Kocića oni zahtevaju od države da njihovu robu zaštiti u periodu od juna do novembra, kada bi po njihovom predlogu na tržištu bilo samo domaćeg paradajza. Dok ne dođe predsednik poslužiće i ministar, sa kojim je Kocić kako je rekao već razgovarao.

– Obećao mi je da će doći u ponedeljak i razgovarati sa nama. Ono što mi treba da uradimo je da napravimo specifikaciju svih troškova i gubitakak koje smo imali zbog niske cene. Obećao mi je da će nam sve gubitke nadoknaditi – kazao je Kocić.

Kocić je za televiziju Nova S jutros izjavio da se sprema izvoz za Grčku, međutim čini se da nisu baš svi zadovoljni među proizvođačima koji su formirali i svoj Krizni štab, očigledno poučeni onim koji donosi krizne mere zbog pandemije. Kakve su gužve nastale zbog besplatnog paradajza očigledno se ni naši stari više ne boje virusa. Kad je nešto besplatno ni virus nam ne može sprečiti. Nažalost, penzije i plate su u Srbiji toliko niske da ovakva reakcija građana nije nimalo iznenađujuća.

S obzirom da je Vučić očigledno sam bog među nama običnim smrtnicima, možemo komotno malo modifikovati reči molitve “Oče naš”.

Oče naš koji na nacionalnim frekvencijama, da se sveti ime tvoje, da dođe carstvo tvoje, da bude volja tvoja kako u zemlji tako i u inostranstvu. Paradajz naš nasušni plasiraj nam danas i oprosti nam troškove naše kao što mi opraštamo dužnicima svojim i ne uvedi nas u iskušenje da razgrabimo do kraja.

Istovremeno, pokrenuta je peticija da se novac koji je izdvojen za nastup Svetlane Cece Ražnatović na Roštiljijadi u Leskovcu, prosledi za lečenje bolesne dece. Kako navode pokretači u peticiji pod nazivom “Bolesnoj deci pare ne Ceci” neće “hleba i igara, hoće živote dece, jer oni su naša budućnost”.

“Srpska majka nastupa na otvaranju roštiljijade 2021.godine. Sami znate koliko može koštati njen nastup. A toliko bolesne dece imamo bez ikakve finansijske pomoći za njih. Necemo hleba i igara, hocemo živote dece. Jer oni su naša budućnost. Nek se novac za njen nastup prosledi bolesnoj deci”, kažu u inicijativi.

Seljaci upozorili državu: Srbija će gladovati, poljoprivreda je talac otkupljivača

The post Ekonomski tigar go k’o pištolj. Seljaci daju besplatan paradajz za Vučića, al’ Ceca peva za lovu appeared first on Luftika.

Original Article