Neda Arnerić rođena je u Knjaževcu 1953. godine, kao dete je učila balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda.

Kao trinaestogodišnjakinja snima svoj prvi film i postaje prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Već sa šesnaest godina upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Printscreen You Tube

Dobitnica je nagrada Pavle Vuisić za životno delo, dve Arene na filmskom festivalu u Puli, kao i nagrade Beogradski pobednik koju Fest uručuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

KAKAV PEH – ovo nije smelo da se desi! Ogromna greška u domaćoj seriji koju svi gledate – pevačica uzela TELEFON i uradila NEMOGUĆE! (FOTO)

(VIDEO) OBELEŽENE DVE GODINE OD SMRTI VELIKOG GLOGOVCA: Pušteni do sada neviđeni kadrovi iz filma u kojem je igrao poslednju ulogu – cela sala u suzama

U karijeri dugoj pedeset tri godine igrala je u preko četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, "Podne", reditelja Puriše Ðorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina.

Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, "Anđeo čuvar".

Printscreen You Tube

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu "Kvar", Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u, a to su filmovi "Ukleti smo, Irina", Nikole Koleta Angelovskog i "Kraj rata" Dragana Kresoje.

Na filmu "Divlji anđeli" reditelja Fadila Hadžića snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik koji igra Neda vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je Nedi u čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ

Original Article