Irska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. godine Mejrid Korigan Megvajer nominovala je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i uzbunjivače Edvarda Snoudena i Čelzi Mening za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, objavio je Ajriš tajms, a preneo Danas.

„Svako od njih je pokazao hrabrost mnogo puta. Otkrivajući nezakonite radnje vlasti, koje su prouzrokovale milione smrtnih slučajeva, stavili su svoju slobodu i živote na kocku. Njihovo samopožrtvovanje i nesebičnost predstavljaju izvanrednu demonstraciju veličanstvenosti ljudskog duha“, istakla je Korigan Megvajer u pismu Komitetu za dodelu Nobelove nagrade.

Asanžu preti do 175 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama, ukoliko bude osuđen po svih 18 optužbi koje se protiv njega vode, dok Snoudenu preti deset godina zatvora zbog otkrivanja detalja o američkom masovnom nadzoru.

Čelzi Mening, koja je otkrila američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu, osuđena je na 35 godina zatvora, ali je puštena 2017. godine kada joj je odlazeći američki predsednik Barak Obama preinačio kaznu. Ponovo je zatvorena u martu 2019. nakon odbijanja da svedoči o vezama sa Asanžom, ali je opet puštena prošlog marta, uz kaznu od 256.000 dolara.

Odbijen zahtev za izručenje Asanža u SAD, zavirite u procurele tajne fajlove

The post Irska aktivistkinja nominovala Asanža, Čelzi Mening i Snoudena za Nobela za mir appeared first on Luftika.

Original Article