Lokalni mediji pišu da su neke firme svojim radnicama zabranile dolazak na posao s naočarima iz više razloga, piše BBC.

Navodno su neki trgovački lanci pojasnili da prodavačice koje nose naočare odaju "hladan utisak".

Tema je na društvenim mrežama izazvala žestoku raspravu o oblačenju i ženama na radnom mestu. O ovoj temi su pisali tv-mreža Nippon i Business Insider, ističući da kompanije u raznim japanskim industrijama zabranjuju zaposlenima nošenje naočara.

Kompanije su s druge strane, kao razlog navele sigurnosne razloge kada se radilo o radnicama u avionskim kompanijama, a kada su posredi bile radnice u sektoru lepote i kozmetike, navodno su navele da se kod onih s naočarima ne vidi dobro šminka.

Nije poznato jesu li takve "zabrane" zasnovane na pravilima firme ili su odraz društveno prihvaćene prakse na tim radnim mestima. Bilo kako bilo, tema je izazvala žestoku raspravu na društvenim mrežama.

Tema je na Twitteru postala viralna, a u Japanu je postao popularan hashtag #naočare su zabranjene.

SLEPA DEVOJČICA JE NAKON TEŠKE OPERACIJE PRVI PUT UGLEDALA LICE SVOJE MAJKE, a njena reakcija se NE MOŽE OPISATI REČIMA! (VIDEO)

Profesorka sociologije sa Univerziteta u Kjotu Kumiko Nemoto kaže da ljudi reaguju na "staromodan" način. – Razlozi zbog kojih žene u Japanu ne bi smele nositi naočare na radnom mestu zaista su besmisleni. Zapravo je reč o rodnom pitanju i sve je to zapravo vrlo diskriminišuće – rekla je, dodavši da takav stav odražava – stari tradicionalni japanski način razmišljanja –

– Ovde se ne radi o tome na koji način žene obavljaju svoj posao. Kompanije vrednuju žene po njihovom izgledu i na osnovu njihove ženstvenosti, a nošenje naočara se smatra se neženstvenim – kaže Nemoto.

Rasprava se nastavlja na nedavnu kontroverznu temu nošenja cipela s visokim potpeticama u Japanu.

Naime, glumica i spisateljica Jumi Ishikava pokrenula je peticiju za ukidanje pravila po kojima Japanke na posao moraju da dolaze u cipelama s visokim potpeticama. Njen pokret je dobio veliku podršku i veliki broj pratilaca na društvenim mrežama.

Većina ih je napisala da je naziv peticije pod hashtagom #KuToo zapravo povezan s kampanjom #MeToo. Slogan je stvoren na osnovu japanskih reči "kutsu" – cipele i "Kutsuu" – bol.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežama
Original Article