Ovaj praznik u Srbiji se obeležava od 2012. godine. U znak poštovanja i sećanja na srpske junake, vojnike koji su u Prvom svetskom ratu dali živote za slobodu i Srbiju, ljudi na rever treba da okače simbol ovog praznika – svet po imenu Natalijina ramonda. Predlog da to bude baš ovaj cvet nije slučajan – potekao je od direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i to zahvaljujući svojoj simbolici.

Ramonda serbica je srpska lepotica

Natalijina ramonda (Ramonda nathalie) neobičan je cvet izuzetne lepote, a njegova simbolika važna je Srbe iz nekoliko razloga. Ovaj cvet poznat je i kao cvet feniks jer i kad uvene i potpuno se osuši može da oživi ako se i malo zalije.

UZ PUNE VOJNE I DRŽAVNE POČASTI! Ceremonija godišnjice primirja u Velikom ratu!

Stoga život ovog neobičnog cveta ima izuzetnu simboliku u vezi sa Velikim ratom i srpskom vojskom u njemu – vojskom koja je doslovno vaskrsla i iako izmučena pokazala svoju moć i hrabrost u Velikom ratu.

Ramondu je prvi klasifikovao čuveni prirodnjak Josif Pančić 1874. godine. Dao joj je ime srpska ramonda (Ramonda serbica). Biljku je prvo uočio na Rtnju, a potom i u okolini Niša. Naš narod ih zove i kolačići, a neodoljivo podsećaju na ljubičice. Jake su i izdrljive, preživele su i ledeno doba i opstale do dan-danas – rastu na istoku Srbije i na Kajmakčalanu u Grčkoj, čiji je najviši vrh Sveti Ilija, a na kom je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe uoči proboja Solunskog fronta u Velikom ratu.

wikipedia.org

Cvet nazvan po srpskoj kraljici

Ova biljka, nadaleko poznata po svojoj lepoti, dobila je ime po srpskoj kraljici Nataliji. Reč je o supruzi kralja Milana Obrenovića. Pošto je kralj voleo da boravi u u Nišu, tadašnjoj drugoj prestonici Srbije, s kraljem i kraljicom uvek je putovao i dr Sava Petrović, dvorski lekar.

On je bio obrazovan čovek, voleo je botaniku i duge šetnje. Jednom prilikom, šetajući okolinom Niša, uočio je još jednu vrstu ove biljke i dao joj ime Ramonda nissana – niška ramonda, ali joj to ime nije bilo suđeno.

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE JE "BRUTALNA SILA"! Pogledajte kako dejstvuje naš novi PVO SISTEM "MISTRAL 3", A KAD GA INTEGRIŠEMO NA PASARS…

Očaran kraljičinom lepotom, dvorski lekar promenio je cvetu ime u Natalijina ramonda – Ramonda nathaliae. Biljku je tako otkrio doktor Sava Petrović 1884, ali ju je u botaniku i literaturu prvi uveo Josif Pančić. Ova retka biljka raste samo u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Danas je retka i ugrožena vrsta, a u Srbiji i strogo zaštićena.

Narod je zove i vaskršnjim cvetom jer i kad je osušena oživi, a cveta baš za Vaskrs. U Evropi, osim ramondi, svega dve vrste imaju ovu sposobnost anabioze.

Pratite nas na društvenim mrežama
Original Article