Dok se u Crnoj Gori i BiH ozbiljno raspravlja o zabranjivanju izgradnje mini-hidro centrala, u Srbiji takav pomak još uvek nije na vidiku. Iako građani organizovani u pokrete i udruženja imaju podršku javnosti, nadležni i pored svih obećanja još uvek podržavaju ove štetne energetske projekte.

Stav struke je i više nego jasan, MHE devastiraju prirodne kapacitete i potencijale Srbije i njihova dalja izgradnja mora se hitno zaustaviti kako bi život opstao u pogođenim sredinama.

Aleksandar Jovanović Ćuta smatra da država jedino reaguje na stav građana kada ima pobunu na ulicama.

– Dešava se pomak u regionu, pa će se desiti i u Srbiji, ali kada dignemo ustanak, kad nas bude na ulici jedno 20 ili 30 hiljada. Jedino se nešto desi kada izađemo na ulicu – napominje aktivista pokreta Odbranimo reke stare planine uz podsećanje na lažna obećanja data od strane Aleksandra Vučića i Ane Brnabić da će se o problemu stručno raspravljati, te da do današnjeg dana nije napravljena nikakva nova strategija.

– Od toga naravno nije bilo ništa, ništa nije rešeno do danas i javnost još ne zna odgovore na pitanja koja je tada postavila – opominje Jovanović.

Istovremeno, kako ističe Jovanović, pojedini investitori nastavljaju da grade na terenu, pa se samo na Vlasini gradi na jedno desetak mesta.

– Situacija se komplikuje i u Rakiti, gde imamo jasno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o uklanjanju cevi iz korita Rakitske reke. Iz Ministarstva građevinarstva su nas još u junu prošle godine obavestili da je potpisano rešenje o poništavanju dozvole za MHE Zvonce u Rakiti. Međutim, posle toga su se ućutali. U međuvremenu investitor je završio objekat, mi smo letos mu izbušili cevi. Sada hoće da se priključi na energetski sistem. Ne odustaje, ali nećemo ni mi, branićemo reku – jasan je Ćuta.

Ukoliko se naredne nedelje ništa ne desi kada je konkretno u pitanju Rakita, iz pokreta Odbranimo reke Stare planine najavljuju nove proteste.

– Nadležni ćute i niko od njih nema petlju da dođe u Rakitu, pošto je to primer rušenja koncepta pravne države i fizičkog zločina nad rekom. Zato ćemo mi ako ništa ne urade, ponovo organizovati protest ispred Vlade i ako nastave da u Rakiti guraju reku u cevi, opet ćemo ih fizički sprečavati – upozorava i iznosi dalje planove Jovanović.

On pita “zašto u ovoj zemlji nema izvršitelja kad treba da se vade cevi iz reke na osnovu zakonitih rešenja”, a izvršitelji “postoje samo kada treba da izbacuju sirotinju iz stanova”.

Da će uz sve ovo upadljivo ćutanje, MHE ostati da funkcionišu kao koncept u našem energetskom sistemu, pokazuju i upozorenje Svetskog fonda za prirodu (WWF Adrija).

Ova organizacija uputila je komentare ministarstvu energetike na nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, a koji i dalje predviđa finansiranje malih hidroelektrana. Prema njihovom mišljenju, nacrt zakona ponovo ignoriše volju građana, koju su jasno pokazali kroz brojne akcije, proteste i peticije.

– U odgovoru na komentare koje smo slali početkom januara, ministarstvo je potvrdilo kako su hidroenergetski projekti od javnog interesa, te kako će nastaviti sa subvencijama za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana. S obzirom na to da su sve relevantne institucije upoznate sa dokazima o ekonomskoj neopravdanosti izgradnje i subvencionisanja malih hidroelektrana, kao i na njihovu štetnost po životnu sredinu, smatramo neprihvatljivim odluku o nastavku finansiranja ovih projekata. Projekti izgradnje malih hidroelektrana nikako ne mogu biti projekti od javnog interesa – ocenila je Nataša Milivojević iz WWF Adrije.

Iz ove organizacije ističu da su hidroelektrane zastarela tehnologija koja će vremenom tražiti sve veća ulaganja, a šteta koju imaju po ljude i životnu sredinu neopravdano je velika, piše Nova.rs.

Odbranimo reke Stare planine kao što ih brani Ćuta pred premijerkom Srbije (video)

The post Komšije zabranjuju rad MHE, a Srbija ćuti i hrli u bezumne projekte uništavanja prirode appeared first on Luftika.

Original Article