korona rečnik pojmovi
BBC

Pandemija korona virusa je u svakodnevni život uvela desetine novih reči i izraza, od fizičkog distanciranja do kolektivnog imuniteta. Ali šta one tačno znače?

Pronađite i proverite značenje ključnih termina uz pomoć našeg alata za prevod.

Neki ključni termini

Kovid-19

Bolest koju izaziva virus korona prvi put je zabeležena u Vuhanu, u Kini, krajem 2019. godine. Primarno pogađa pluća.

Dugotrajni Kovid

U međuvremenu, naučnici su uspeli da bolje upoznaju Kovid-19 i pokazalo se da može da ima ozbiljne posledice po one koji su se zarazili i oporavili, kao u fizičkom, tako i u mentalnom smislu.

Vakcina (Fajzer/Biontek i Moderna)

Krajem 2020. godine naučnici su uspeli da razviju nekoliko vakcina za koje se tvrde da su uspešne u borbi protiv Kovida-19, ali one još nisu do kraja ispitane, niti odobrene.

Sravniti krivu

Usporiti stopu prenošenja da bi se izravnao vrh u smislu broja slučajeva u blažu krivu kada se predstavlja u tabelama, sprečiti rast velikog broja slučajeva virusa korona koji bi preopteretili zdravstvene sisteme.

Mere zatvaranja

Ograničenja kretanja ili svakodnevnog života, kada su javne zgrade zatvorene, a ljudima rečeno da ostanu kod kuće. Zatvaranja i ograničenja su uvedena u mnogim zemalja u nekoliko navrata kao deo drastičnih napora za kontrolu širenja virusa korona.

U međuvremenu, Kolinsov rečnik izabrao je reč lockdown (lokdaun) – potpuno zatvaranje – za reč 2020. godine.

Pandemija

Epidemija ozbiljne bolesti koja se brzo širi istovremeno u više zemalja.

Pogledajte video: Posle Kovida-19 prete nam nove pandemije

Pandemija Kovid-19 uništila je mnoge živote i privrede velikog broja zemalja širom sveta.
The British Broadcasting Corporation

Sindemija

Izraz koji kombinuje reči „sinergija” i „pandemija”. Ona praktično znači da bolesti kao što su Kovid-19 ne smeju da se posmatraju izolovano, već da se mora uzeti u obzir i niz već postojećih bolesti, kao i različiti društveni i privredni uslovi u kojima ljudi žive. Više o ovome pročitajte ovde.

Virus

Sićušni agens koji kopira sam sebe unutar živih ćelija svakog organizma. Virusi mogu da izazovu smrt ćelija i prekinu normalne hemijske procese u telu, izazivajući tako oboljenje.

Respirator

Aparat koji obavlja proces disanja kada čovek ne može samostalno da diše. O respiratorima i kako oni rade više pročitajte ovde.

Remdesivir

Ovaj antivirusni lek registrovala je Američka agencija za lekove (FDA) za privremenu upotrebu u lečenju srednjih i težih slučajeva pacijenata sa Kovid-19 u bolničkim uslovima. Radi po principu zbunjivanja virusa jer ima sličan hemijski sastav kao neke sirovine koje su Kovidu-19 neophodne da bi se razmnožavao.

Maska

Jedna od stvari na koje smo se navikli tokom pandemije i za koju stručnjaci navode da može da pomogne u zaštiti od zaraze. Ima raznih zaštitnih maski, ali je najvažnije znati kako se one nose. Pogledajte u videu ispod:

Nije dovoljno samo nositi masku, moramo da je nosimo pravilno.
The British Broadcasting Corporation
korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

The post Korona virus: Intenzivna nega, kolektivni imunitet, vakcina i drugi termini appeared first on Luftika.

Original Article