Turistički online vodič Time Out napravio je listu 50 najlepših krajeva u svetskim prestonicama, a među njima se našao i jedan deo Beograda. U pitanju je stari deo prestonice, koji neki nazivaju i srce Beograda – Dorćol.

Prvi na listi „The 50 coolest neighbourhoods in the world“ nalazi se Aroios u Lisabonu. Čuveni Pekam kojeg smo zavoleli u Seriji Mućke je na 11. mestu, a Dorćol na poslednjem – pedesetom.

Teško da biste ovih dana šetajući Pekamom naleteli na nekoga ko liči na Del Boja. Ovaj deo Londona je nekad bio simbol siromaštva i propadanja, a sada je ispunjen hajperskim kafićima, „street food“ kamionetima i kraft pivnicama, piše Noizz.

View this post on Instagram

Stara zgrada, oronula fasada, puno grafita a na pešačkom prelazu jedno ❤️ #dorcol #ulice #beogradskeulice #streetphotography #street #photo #vsco #oldtown #vintage #130danainstagrama

A post shared by DAŠA- photografer/fotograf (@dragana_vu) on

Listu su napravili urednici Time Out-a i to na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 27.000 ljudi iz celog sveta.

Dorćol jeste završio na 50. mestu ali sama činjenica da je na listi sa Tokijom, Berlinom, Los Anđelesom, Parizom, Njujorkom, Barselonom…

U opisu Dorćola na ovom sajtu piše: „Tipično beogradski fenomen, jedan od najstarijih delova grada koji ostaje najuzbudljivija, kreativna i inventivna tačka. Deli se na gornji i donji i zauzima zonu između Dunava i centra starog grada. Dorćol predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog zaraznog grada.

Nudi sve ono što Beograd čini posebnim: intuitivno razumevanje važnosti dinamičnog društvenog života, potpuno nepoštovanje normi i neumoljivo zalaganje za apsolutan umetnički integritet.

To sve se dešava u nekim od najboljih kafića u celom regionu.“

View this post on Instagram

The future is unwritten #joestrummer #theclash #belgrade

A post shared by Ruben Mayoral (@ruben_mayoral) on

Jelo – uputite se u Marukoshi na donjem Dorćolu da probate azijsku hranu koja je u Beogradu sve popularnija ili u Walter za nešto više balkansko.

Piće – Gunner Pub inspirisan Engleskom je raj za ljubitelje piva, dok u kafiću Medza vlada kreativna atmosfera danju i živi vajb noću.

Šta da radite – skoknite do Jevremove da vidite Bajrakli, jedinu beogradsku džamiju (grad ih je nekada imao više od 250). Ili pokušajte da pronađete sve murale koje su napravili navijači fudbalskog kluba Partizan na kojima su Džo Stramer, Morisej, Džordž Orvel i rege zvezda Edi Grant.

Gde da odsednete – osim što je jedan od najpopularnijih bistroa u ovom delu grada, Smokvica ima i jako šarmantne sobe u ponudi. Doručak je veličanstven.

Vodič kroz Beograd: 35 mesta koje morate posetiti

The post Kraj u Beogradu izabran u TOP 50 najlepših na svetu appeared first on Luftika.

Original Article