Pjevač je reagirao na zabranu održavanja koncerta i traži da se svima koji su donijeli odluku zabrani ulazak u Hrvatsku

Mariborska općinska uprava po drugi put je zabranila koncert Marka Perkovića Thompsona koji se u Mariboru trebao održati još 2017. godine, ali zabranjen je na preporuku policije.

Nakon prve zabrane organizator Milan Trol žalio se slovenskom Upravnom sudu, da bi mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku koju je obrazložila na čak 55 stranica.

CRNOGORSKA TELEVIZIJA PROGRAM POČELA THOMPSONOVOM PJESMOM: ‘Na dan pobjede nad fašizmom promovirali fašista’

SUCI SU VIJEĆALI TRI SATA I REZULTATA – NEMA: Nikako se ne mogu dogovoriti je li Thompsonov ‘Za dom spremni’ prekršaj ili ne

U odluci se navode opsežna objašnjenja policije i Europola, kao i dokazi da Thompson veliča ustaštvo te odluke od drugih zemalja, poput Nizozemske, Švicarske, Austrije i Kanade koje su također zabranile njegove nastupe.

Policija je priložila snimke s njegovih koncerata, dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih europskih država, odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, mišljenje hrvatske pučke pravobraniteljice i stajalište Europskog suda za ljudska prava u predmetu Joea Šimunića.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELLFoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Policija je zaključila da bi Thompsonov koncert u Mariboru ugrozio ljudska prava tamošnjih etničkih zajednica – Srba, Roma i Židova.

Općinska uprava naglašava da ustaški pozdrav, sadržaj pjesama i prateća ikonografija simboliziraju mržnju prema ljudima drugog etničkog podrijetla i vjere te da veličaju ustaštvo, što se kosi sa 63. člankom slovenskog Ustava prema kojem je zabranjeno svako poticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili drugu nejednakost, mržnju i netrpeljivost.

Pjevačev odgovor

Marko Perković Thompson i njegov menadžment žestoko su reagirali na ponovnu zabranu koncerta u Mariboru. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Najnovija odluka mariborskih općinskih vlasti u Republici Sloveniji, da se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, s razlozima koji su u toj odluci navedeni, a gdje se spominje mogućnost pozivanja na nacionalnu mržnju, isticanje fašističke ikonografije i činjenje kažnjivih djela, ponovno predstavlja političku odluku koja nema veze sa zdravim razumom.

Netočni su navodi da bi Marku Perkoviću Thompsonu, ikad igdje bio zabranjen nastup, budući da osim ove nakaradne i sa zdravim razumom, suprotne odluke, ne postoji nikakva odluka bilo kojeg tijela lokalne ili centralne vlasti, kojom bi se zabranio nastup Marka Perkovića Thompsona.

Navodima o ustaštvu te o činjenju kažnjivih djela kao i o pozivanju na mržnju, gradska vlast Maribora ne samo što onemogućuje pojedinca u obavljanju svog posla već ovakvi neosnovani i promašen argumenti za posljedicu upravo i imaju uskratu prava na rad, a lokalna mariborska vlast vrijeđa i ponižava Republiku Hrvatsku.

Naime, zakonito i redovito ponašanje, održavanje koncerata na kojima se ne čine nikakva kažnjiva djela, dakle nešto što je u Republici Hrvatskoj sasvim uobičajeno i prihvatljivo, nazivati i opisivati na način kao je to učinila mariborska vlast, je faktički davati ocjene o Republici Hrvatskoj kao državi u kojoj je uobičajeno ono što bi u nekim drugim zemljama, (kao što to pokušavaju reći mariborski potomci radnika iz nekih država bivše Jugoslavije koji su odjednom postali Slovenci) bilo neprihvatljivo.

Naime, ljevičarska vlast koja je u ratu s patriotskim snagama koje vodi Janez Janša, ovakvim ocjenama Marka Perkovića Thompsona kao i priredaba na kojima nastupa kao i posjetitelja takvih priredaba, želi uputiti poruku Janezu Janši, koji je podržao održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona pri prvoj zabrani, koju je i nadležni sud utvrdio kao nezakonitu, te ga očito proglasiti fašistom, što je standardna floskula onih koji sami vole i podržavaju komunistička klanja, silovanja i otimanja.

Najžalosnije u svemu tome je činjenica i spoznaja da oni koji su se prema Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije, odnosili s poniznim poštovanjem, koji su u Hrvatsku gledali kao u nešto s čim se nije dobro konfrontirati, sad iskorištavaju okolnost da Hrvatska već 20 godina nema državnika, nego sitne činovnike koji vlastitu komociju i privilegije, mijenjaju za slabljenje položaja vlastite zemlje i time neizravno podržavaju ponižavanje vlastitog naroda.

Svjedoci smo i da ljudi, koji su prije 25 godina, pokorno i ulizivački obilježavali obljetnicu blajburškog masovnog komunističkog zločina, u nadi da će time na svojoj strani imati pobjedničku Hrvatsku Vojsku, hinjski i nezahvalno obilježavanje jednog vjerskog događaja pokušavaju iskoristiti za slabljenje položaja kako Hrvata u BiH, tako i Republike Hrvatske.

Organizator koncerta će, kako je i do sada uspijevao, ponovno oboriti ovu nakaradnu odluku ali ostaje gorak okus da su oni koji su nekoć bilo jako pristojni, zapravo prikrivali svoje prave namjere i svoj pravi odnos.

Najmanje što Republika Hrvatska može napraviti za zaštitu digniteta kako sebe tako i svojih državljana, da zabrani ulaz u Republiku Hrvatsku svim onima koji su donijeli ovu uvredljivu odluku uz istodobno poštovanje i uvažavanje slovenske države i slovenskog naroda, jer, kao što su vjerojatno i oni svjesni, danas oni koji su Slovenci postali nedavno, a u sebi intimno imaju podrugljiv te supremacijski odnos prema Sloveniji i Slovencima zabranjuju hrvatskog izvođača, a sutra bi im možda polka i jodlanje predstavljali izraz fašizma”, stoji u priopćenju.

Original Article