Zlatko Pejaković (67) u glazbenoj emisiji “A strana” prisjetio se kad je na jednom festivalu zaboravio riječi pjesme koju je trebao otpjevati.

– Pjesma je počela, a ja sam u sekundi izmišljao rime – krenuo je Pejaković s anegdotom. U backstageu ga je čekao Mišo Kovač (76).

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Za vrijeme svoje karijere duge pola stoljeća koja je počela s legendarnim “Čergama”, objavio je više od 30 albuma. Menadžer Pink Floyda navodno mu je nudio da pjeva prije benda na turneji u SAD-u

– ‘Ti si totalni luđak’ rekao mi je Kovač. Međutim, mi smo pobijedili s tom pjesmom. Dobili smo nagradu za interpretaciju i nagradu za najbolji tekst – ispričao je. Dodao je kako se nadao da neće čuti svoje ime kad proglase pobjednika za najbolji tekst jer nije znao kako će i drugi put otpjevati pjesmu kojoj je izmislio riječi.

– Otpjevao sam iz šuba, onakvu kakva je trebala biti. Dvije verzije na istom festivalu – smijao se Pejaković.

Sa samo 17 godina napisao je jednu od svojih najpoznatijih pjesama “Čerge”, a istu je uglazbio tri godine kasnije.

Foto: PROMO

– Sve nas drži na životu da napravimo nešto što će ostati iza nas. Ja, hvala Bogu, imam jednu jedinu i ona će sigurno ostati – našalio se.

Pejaković ove godine obilježava pola stoljeća glazbene karijere. Pjevati je počeo u zagrebačkom vokalno instrumentalnom sastavu Zlatni akordi. Napustio ih je 1971. i krenuo u rokerske vode. Bio je u bendovima Had i Korni grupa, s kojom je 1972. osvojio prvu nagradu jazz festivala u Montreauxu, a osobno mu ju je uručila Ella Fitzgerald.

Foto: PROMO

– Stisnula me tako jako da sam mislio kako će mi crijeva ispasti kroz usta. Rekla mi je samo ‘o čovječe’ – prisjetio se.

Na Pjesmi Eurovizije nastupili su 1974. Priča se kako ih je tad zapazio menadžer Pink Floyda koji je Pejakoviću ponudio da im budu predgrupa na američkoj turneji. Korni grupa raspala se godinu kasnije, a Pejaković se “prebacio” na zabavnu glazbu.

– Ako ljudi to vole, sviraj ono što vole – objasnio je. Ipak, dodaje da mu je sad, nakon 50 godina, najdraža gitara.

Foto: PROMO

– Odabrao bih fender pred mandolinom i tamburom – priznaje Pejaković. Za svoj posljednji glazbeni projekt “Tri mušketira” udružio se s dugogodišnjim prijateljima Jasminom Stavrosom (63) i Mladenom Grdovićem (59).

– Obožavam dalmatinsku pismu, to je za mene svetinja. Slavonska je ona koja me odgojila, a kad zapjevam ‘Ne klepeći nanulama’, ubode me da je to strahota – zaključio je.

Original Article