Iza pulta je vrlo ozbiljna, profesionalna i odgovorna, ali za sebe kaže da je pozitivna osoba koja voli veselje i koju porodica i prijatelji hrane dobrom energijom.

Marija Nikolić (30) je Beograđanka koja godinama uspešno vodi časovničarsku radnju na Novom Beogradu. Za portal Zadovoljna.rs, govorila je o tome kako izgleda posao jedne časovničarke i sa kojim izazovima se svakodnevno susreće, ali nam je otkrila i neke zanimljivosti o svom privatnom životu.

Marija je odrasla u očevoj radnji, gledajući njega kako popravlja i vraća u život stare satove. Godinama mu je pomagala, učila i vremenom zavolela zanat. Iako je završila italijanski jezik, pred kraj studija, njen otac je morao da prekine posao zbog zdravstvenih problema, a kada je preminuo, Marija je odlučila da proba da nastavi ono što je on uspešno radio 40 godina.

– Nisam oduvek znala da želim ovim da se bavim, ali je to sigurno nešto što najviše volim da radim. Iako sam studirala i završila nešto sasvim drugačije, moj prelazak u očevu radnju nije bio iznenađujuć, to je nešto što sam oduvek volela i samim tim, svi su me podržali i kroz godine ohrabrivali da nastavim očevim stopama – priča Marija.

Kroz svoju karijeru časovničarke, popravljala je od onih najskupljih satova, kao što su Omega, Rolex, Zenith, pa sve do najstarijih džepnih satova, a kao najveću lepotu ovog posla, izdvaja to što nikada ne zna šta će otkriti u satu i koji je kvar čeka.

View this post on Instagram

A post shared by Časovničar Marija Nikolić (@casovnicar.marija.nikolic)

Iako nam se čini kako zanat časovničara polako izumire, te da od njega ne može da se živi, Marija nas je ubedila u suprotno.

– Koliko god da je opao obim posla u poslednjih 10 godina, i dalje se nose mehanički satovi, i dalje se kupuju satovi koje vredi popravljati. Dosta mladih donosi satove od svojih roditelja, deka, baka, koje žele da restauriraju i vrate im život, stari sjaj i to me jako raduje. Tako da ne bih rekla da izumire, bas naprotiv – vraća se na velika vrata, a časovničari su cenjeniji nego ikad. Pored toga, ovaj posao je isplativ onoliko koliko se snađete i koliko se trudite da sačuvate stare i privučete nove mušterije. Ako ste na dobrom glasu kao dobar majstor, mušterije će imati poverenja i dolaziće vam ponovo, samim tim će i vaš posao biti isplativ – kaže Marija.

Kao jedna od retkih žena u ovom „muškom zanatu“, Marija se susretala sa predrasudama, iako nam kaže da se to retko dešava, ipak su prisutne.

– Nažalost, uvek će biti klijenata koji neće dovoljno verovati ženskom časovničaru, ali to je zaista retko. Moram priznati da su većinom pozitivni komentari i oduševljenje. Imam divne klijente koji su dolazili još kod mog tate i sad su nastavili i kod mene, i na tome sam im zahvalna – kaže Marija.

Iako većinu vremena provodi na poslu, uvek nađe vreme da se posveti sebi.

– Slobodno vreme mi je uvek ispunjeno, nikad mi nije dosadno, sebi uvek zacrtam možda čak i previše obaveza i hobija, ali jedino tako znam da sam produktivna i da radim nešto korisno. Od svih hobija moram priznati da je ljubav prema plesu i muzici posebna. Godinama sam se bavila plesom, salsa je nešto što će me uvek ispunjavati i čemu ću se uvek vraćati – priča Marija.

Izvor: Zadovoljna

Novosađanka 2 godine čuva skupoceni sat: “Prevaranti zovu ali ne znaju za emotivnu posvetu”

The post Najlepša časovničarka u Srbiji popravlja Rolekse i igra salsu appeared first on Luftika.

Original Article