Aleksandru Prodanoviću iz Valjeva, iako treću sezonu bere šipurak na svojoj plantaži u Mrčiću, ove godine je prvi veći rod. Sa površine od dva hektara očekuje oko četriri tone ploda. Da godina nije sušna, bilo bi dvostruko više. U berbi učestvuju svi članovi porodice.

Shutterstock

Cena svežeg šipurka još nije formirana. Prošle godine bila je solidna – od 60 do 80 dinara po kilogramu, ali porodica Prodanović tvrdi da je posao najviše isplativ kada se na tržište plasira gotov proizvod.

– Nisam jedini u valjevskom kraju, u kolubarskom kraju, koji ima plantažu šipurka, ali sam među prvima i među najvećima. Potražnja za njim je velika, može se plasirati, ali ja ga nisam sadio da bih ga prodavao u svežem stanju, nego da ga preradim i prodam, kao gotov džem ili kao kašu, pa onda domaćice kuvaju same džem. To je najisplatljivija priča u celoj proizvodnji – kaže Prodanović.

Plod divlje ruže ranije se brao samo u šumi i pored puteva i to su činili pravi ljubitelji džema od šipurka ili berači koji su ga prodavali na pijaci. Danas u okolini Valjeva niču plantaže, pa se ide u nadnicu.

(VIDEO) OD OVOG VOĆA SE ZARADI I DO PET HILJADA EVRA PO HEKTARU! Vojvodina je idealna za uzgoj

– Nema mnogo ovde bodlji, lepo je brati, rodile su lepo, tako da mogu da se beru olako, bez ikakvih problema – kaže Siniša Jovanović iz Mrčića.

Plantažni šipurak nije kalemljen, već je selekcionisan od divljeg da bi plod bio mesnatiji, sa manje semenki, a grm sa manje bodlji. Prodanovići gaje dve sorte koje za branje ne stižu u isto vreme. Planiraju da prošire zasad i drugim sortama i tako produže sezonu branja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežama
Original Article