Nakon što je stečajni sud poglasio bankrot ATP “Vojvodina”, imovina ovog nekada prosperitetnog i uglednog preduzeća oglašena je na prodaju. Paket obuhvata tri celine – autobusku stanicu, novi servis i stari servis i sve to za tričavih 6,6 miliona evra.

“Upada u oči” izrazito niska cena. Prodaju vodi stečajni upravnik, verifikuje stečajni sud, a sve se radi na osnovu potraživanja razlučnog poverioca “Kredi agrikol banke”, kreditora izgradnje velelepne autobuske stanice.

Podsetimo, Ilija Dević, 82-odstotni suvlasnik ATP “Vojvodina”, je sa Novim Sadom sredinom 2006. godine sklopio ugovor po kome bi svojim parama i na svojoj lokaciji, koja se decenijama ranije spominjala kao najpogodnija za novo zdanje, sagradio veću i komforniju međumesnu stanicu. Na prostor sadašnje stanice bilo je planirano da se sa lokacije kod Riblje pijace izmesti prigradska stanica i tako Trg republike u centru grada oslobodi balasta.

Obaveza grada bila je da međumesni saobraćaj izmesti na novu lokaciju. Sa strane grada ugovor je potpisala tadašnja gradonačelnica Maja Gojković.

Krivac nije sporan

Posle pola godine, Dević i ATP “Vojvodina” su obavezu ispunili, Novi Sad nije. Osnovni sud je grad proglasio krivim i kaznio presudom da drugoj strani nadoknadi štetu u visini od 13 miliona evra.

Krivica grada nikada nije osporena, ali je kasnije sud, posle mnogo godina i bezbroj vraćanja postupaka na niži nivo, nadoknadu preinačio na 4 miliona. Bilo je mnogo nezadovoljnih i tužbe su se ređale jedna za drugom. Tako se već godinama u vezi sa ovim sporom vodi osam uporednih sudskih procesa.

U međuvremenu, kako saobraćaj nije izmešten na novu lokaciju, ATP je ostao bez planiranog prihoda, pa je prvo zapao u docnju otplate kredita, potom i zarada radnicima. Posle nekoliko godina usledio je stečaj. Pokušaji da se stečaj reši reorganizacijom preduzeća nisu uspeli, krajem prošle godine proglašen je bankrot.

Sada se oglašava prodaja imovine, doduše nije prvi put. Dosadašnji pokušaji su završavali onda kada potencijalni kupac u katastru vidi primedbu da se povodom hipoteke upisane u korist banke vodi spor.

Za petinu cene

U jednom od ranijih sporova, upravo je predmet bio upis hipoteke za koju Dević tvrdi da nije bila deo ugovora, već su nadležni službenici Katastra u Novom Sadu nezakonito i naknadno pod hipoteku stavili ključne novopodignute objekte, servis i stanicu. Tužio je direktore i nadležne službenike u katastru i banci, spor još traje.

Zanimljivo je da je još 2009. godine tadašnji Opštinski sud u Novom Sadu odbio da upiše hipoteku, nakon čega se ona na volšeban način našla u katastru. Doduše uz zamerku da se vodi sudski spor. I pored uvida u mišljenje Opštinskog suda, stečajni upravnik Nikola Pavlović i postupajući stačajni sudija Vladimir Kurtek su prihvatili upis hipoteke. Bez upisane hipoteke, banka ne bi imala status razlučnog poverioca, koji joj omogućava da bitno utiče, zapravo, kreira poslovanje tokom stečaja.

Ovoga puta, pak, u oči pada i izrazito niska cena po kojoj je ponuđen ceo kompleks. Podsećanja radi, kada su sklapali ugovor o rekreditiranju 2007. godine, banka i Dević su, saglasno poslovnoj praksi, angažovali najuglednije procenitelje da vrednuju zdanje. Svako za sebe.

Devićev klijent je objekat procenio na 21,5, bančin na čak 29,5 miliona evra. Sada banka nudi sve za samo 6,6 miliona, petinu nekadašnje procene. Ilija Dević tvrdi da zna šta se krije iz svega, o čemu više možete čitati OVDE.

Spor za ličnu odštetu

U toku su, u različitim fazama, i preostalih sedam sudskih postupaka. Slučaj je zanimljiv i Evropskom parlamentu, čiji izvestilac za Srbiju redovno prati proces. Ne iznenađuje, onda, što se može čuti da će završna tačku celom slučaju biti stavljena u Strazburu.

U jednom od uporednih sporova, Dević je tužio grad Novi Sad za ličnu odštetu. Nije sporna odgovornost grada, u pitanju su samo različite procene o visini nadoknade. Nije lako izračunati takozvanu izgubljenu dobit za sve ove godine kako preduzeće, krivicom grada, nije moglo da posluje.

Procenitelji iznos određuju čak i na iznad sto miliona evra. Oglašavanjem prodaje sada se može desiti da neko privatno lice kupi imovinu ATP Vojvodine iz stečaja za svega 6,6 miliona, a da Dević odlukom suda dobije više desetina, pa i stotina miliona evra obeštećenja.

To bi platio krivac, grad Novi Sad, odnosno svi novosadski poreski obveznici, piše Živan Lazić za 021.

Evo kako novac građana Vojvodine završi u tabloidu Alo i Blicu

The post Nova autobuska stanica u Novom Sadu prodaje se za petinu cenu, a platićemo je svi mi appeared first on Luftika.

Original Article