Postoje filmovi koji su prosto zanimljiviji kada se gledaju u društvu – kada se grupno smejete, kada vas strašne scene manje prepadnu ili kada imate nekoga da zajedno ogovarate glumu i priču filma. Vi najbolje znate s kime koji žanr vredi gledati, a mi smo vam pripremili preporuke najboljih novijih domaćih filmova.

U tome nam je pomogao Đorđe Bajić, jedan od autora knjige „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“, nedavno objavljene u izdanju Filmskog centra Srbije. Pored njega, knjigu potpisuju Zoran Janković i Ivan Velisavljević, a u pitanju je zbirka kritičkih tekstova o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine.

Evo koji su se među njima, po mišljenju Đorđa Bajića izdvojili kao najbolji za gledanje u društvu i zašto.

Munje! (2001) i Kad porastem biću kengur (2004)

Dva velika hita Raše Andrića uživaju kultni status, i to sasvim zasluženo. Vrsne su to komedije, prepune vrcavosti i duhovitih teplika. Idealno za opuštanje u većem i dobro raspoloženom društvu.

T.T. sindrom (2002) i Mamula (2014)

Znam da ova dva horora nisu savršena i da su podelila hororljupce, ali treba pohvaliti Zečevića i Todorovića što su se uhvatili u koštac sa ovim kod nas slabo zastupljenim žanrom. Ima tu mesa. Gledati uz kokice prelivene kečapom.

Jesen samuraja (2016)

Drugi Bećkovićev film je prvorazredno bioskopsko iskustvo, a istovremeno pogodan je i za kolektivnu konzumaciju u kućnim uslovima. To je film koji ume da zabavi i razgali, a u sebi spaja kvalitet i komercijalnost. Elementi borilačkih filmova su vešto upleteni u priču, baš kao i romantični podzaplet u kome briljiraju Petar Strugar i Hristina Popović. Za svakog po nešto!

Zvezde ljubavi (2005)

Zvezde ljubavi (2005) Milana Spasića spadaju u kategoriju ‘toliko loše da je dobro’. Šta je sve nagurano u ovaj film teško je pojmljivo… Voajerizam, zamrznuti mrtvaci, filmofilija, grosaut, krimi štimung, Maja Mandžuka s pištoljem… Sve u svemu: urnebes koji se ne zaboravlja i koji će i te kako znati da cene poklonici treša.

Najsmešnije replike iz domaćih filmova

The post Noviji domaći filmovi s kojima neće pogrešiti (VIDEO) appeared first on Luftika.

Original Article