Sa mnogo topline i ljubavi opisao ju je kao izuzetno hrabru ženu, velikih sposobnosti i moralne snage.

(VIDEO) SRPSKA OSA OSVOJILA SVET – STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA PRIMENILI TESLIN KONCEPT i napravili brutalnu letelicu!

(VIDEO) SRPSKA OSA OSVOJILA SVET - STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA PRIMENILI TESLIN KONCEPT i napravili brutalnu letelicu!

KORONA JE NAPRAVILA DA… Glumac otkrio detalje POSLEDNJEG RAZGOVORA sa Bekjarevim – Imao je JEDNU ŽELJU!

KORONA JE NAPRAVILA DA... Glumac otkrio detalje POSLEDNJEG RAZGOVORA sa Bekjarevim - Imao je JEDNU ŽELJU!


(VIDEO) SRPSKA OSA OSVOJILA SVET - STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA PRIMENILI TESLIN KONCEPT i napravili brutalnu letelicu!


(VIDEO) SRPSKA OSA OSVOJILA SVET – STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA PRIMENILI TESLIN KONCEPT i napravili brutalnu letelicu!

sledeća vest

Đuka je potekla iz svešteničke porodice, u takvu se i udala. Rođena je u Tomingaju kod mesta Gračac 1822. godine, kao unuka prote Tome, ćerka Nikole Mandića i Soke Budisavljević. Majka joj je rano umrla, pa je kao najstarije dete brinula o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja.

Đuka je bila jedina žena koju je Nikola Tesla voleo i kojoj je beskrajno verovao.

Nije umela da čita, ali je obožavala poeziju i napamet znala hiljade stihova narodnih pesama, pa i odlomke iz Njegoševog "Gorskog vijenca". Nikola je od nje nasledio i fantastičnu moć pamćenja.

NINA JANKOVIĆ SKAČE OD SREĆE! Otkrila pol bebe, POGLEDAJTE REAKCIJU NJENOG SUPRUGA! (VIDEO)

NINA JANKOVIĆ SKAČE OD SREĆE! Otkrila pol bebe, POGLEDAJTE REAKCIJU NJENOG SUPRUGA! (VIDEO)

ŠOK! Poznatog GLUMCA IZBACILI IZ ŽENINE KUĆE, a evo gde je danas i šta radi! (FOTO)

ŠOK! Poznatog GLUMCA IZBACILI IZ ŽENINE KUĆE, a evo gde je danas i šta radi! (FOTO)

Spretna i domišljata, još od malena je pronalazila razne sprave i od beskorisnih stvari pravila korisne.

Koliko je Nikolina majka bila posebna i hrabra opisuje jedan događaj koji prikazao u knjizi "Moji izumi", a priča prati Đukin mladalački period: "Kada je majci bilo šesnaest, nekakva zarazna bolest je harala zemljom. NJenog oca su pozvali da obavi poslednju pričest bolesnika na umoru, a za vreme njegovog odsustva, ona je sama otišla da pomogne jednoj porodici u susedstvu, koju je takođe napala ta strašna bolest. Svi članovi porodice, njih petoro, brzo su podlegli jedno za drugim. Ona ih je sama okupala i obukla. Pošto ih je, prema običajima predaka, ukrasila cvećem, položila ih je na odar. Kada joj se otac vratio, sve je bilo pripremljeno za hrišćansku sahranu."

Postala je supruga sveštenika Milutina Tesle, sa kojim je u Smiljanu dobila dva sina – Dana i Nikolu, kao i tri ćerke – Angelinu, Milku i Maricu. Nažalost, Dane je od udarca konja preminuo u 14. godini, što je bila velika tragedija za porodicu. Posle toga, Tesle su se preselile u Gospić.

Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju dece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima!

Svaki kutak doma je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo se brinula oko Nikole jer je često bio bolešljiv i plašljiv. Ona je oduvek prepoznavala njegovu posebnost i verovala da će strahovi nestati.

Kao što je u patrijarhalnoj zajednici bio običaj, tako se i u porodici Tesla očekivalo da će Nikola naslediti oca i nastaviti svešteničkim stazama. Majka je očekivala da joj sin krene tim putem, ali da bude obrazovan, dok je otac Milutin verovao da su one neprijatelji vaspitanja.

Majka je odigrala ključnu ulogu u Nikolinom školovanju!

Iako je Milutin imao bogatu biblioteku, sinu u ranom dobu nije dozvoljavao da čita. Nikola je krišom pravio fitilje, izlivao tanke štapove lojanice i "gutao" stranicu za stranicom, sve dok ne svane. Majka ga je, za razliku od oca, u potpunosti razumela!

Nikola je privukao pažnju javnosti kada je u šestoj godini stavio u pogon vatrogasna kola. U tom periodu, Đuka je uspela da ubedi supruga da je za dete bolje da studira tehniku, umesto Bogoslovije. Milutin je jedva pristao jer je Đuka bila uporna.

Nikola je više puta isticao da je bila dobar psihilog sa jakom intuicijom!

Najveći genije nije krio da mu je ona pomogla da prevaziđe fazu koja je za njegovog oca bila nepremostiva. Naime, u mladalačkom dobu bio je naklonjen kocki i samo je ona to smatrala prolaznom strašću, kao i to da čovek može da se spase samo vlastitom voljom.

Tesla je naučio da ukroti strasti baš zahvaljujući majci, te je tako "pobedio" i jaku želju za pušenjem i ispijanjem kafe.

Telegram da mu je majka na samrti, Nikolu je zatekao u Parizu. Odložio je sva predavanja i odmah otputovao u Gospić. Georgina Đuka Tesla je umrla uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, u aprilu 1892. godine. Bog joj je uslišio poslednju želju, videla je voljenog sina Nikolu i oprostila se sa njim.

Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ

Original Article