Upoznali smo se na Pulskom festivalu kad sam ja bio tek na počecima karijere, a on je bio velika filmska zvijezda. No kako je obožavao nogomet, dolazio je na pulsku Verudelu, gdje smo kolega Igor Galo i ja igrali, rekao je Rade Šerbedžija (71).
S Ljubišom se zbližio na snimanju filma ‘Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj’, u kojem je Rade igrao Jocu, a Samardžić je bio Mačak.

– Tad smo se zbližili kao kolege i Ljubiša je zaista bio među najboljim glumcima koji su se pojavili na ovim prostorima. Premda je često tumačio humoristične uloge, bio je zapravo nježna duša koja je obožavala poeziju – ispričao je Šerbedžija.

Odrastao u siromaštvu

Ljubiša je odrastao u skromnoj rudarskoj obitelji i rano ostao bez oca.

Foto: promo S Milenom Dravić odigrao je više od 25 uloga. Kolege su se nastavili družiti pa su se najradije susretali na filmskim festivalima

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

– Divio sam se majci, koja nas je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. Bilo nas je troje dece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam kako sirotinja nije najstrašnije što ti se može dogoditi u životu – rekao je.

Nakon samo tri filma stigla je glavna uloga

Nadimak Smoki dobio je zahvaljujući istoimenom liku kojeg je tumačio 1963. u filmu ‘Pješčani grad’. Glumu je shvaćao veoma ozbiljno, a za svaku ulogu pripremao se, prepričavaju njegovi kolege, kao da mu je prva u životu.

Foto: promo S kolegicama Mirom Banjac i Vesnom Čipčić snimao je seriju “Vruć vetar”

Glumački debi ostvario je 1960. sporednom ulogom u filmu “Spletka i ljubav”. Od tada je zaigrao u 130 filmova i serija. U bogatoj karijeri među zapaženijim ulogama na filmskom platnu i malim ekranima bile su one u ‘‘Bitki na Neretvi’’, ‘‘Kuda idu divlje svinje’’, ‘‘Valter brani Sarajevo’’, ‘‘Policajac s Petlova brda’’, ‘‘Povratak otpisanih’’, ‘‘Jesen stiže, dunjo moja’’ i ‘‘Bolji život’’.

‘‘Bitka na Neretvi’’ Veljka Bulajića sa snimanjem je krenula 1968. i bila je najveći europski film tog vremena u produkcijskom smislu. Na snimanju partizanskog spektakla sudjelovalo je više od 3000 pripadnika JNA. Poginulo je sedmero ljudi, od kojih se većina ubila. U filmu je glumio i Boris Dvornik, legenda hrvatske kinematografije. Boris i Ljubiša bili su veliki prijatelji, a nakon Dvornikove smrti došao je u Zagreb na njegov ispraćaj. Izjavio je kako zaslužuje da se po njemu nazove najveći splitski trg.

Foto: promo Smoki se dičio svojim prijateljstvom i suradnjom s legendarnim Borisom Dvornikom

– Boris je ljudima pristupao s nevjerojatnom toplinom i iskrenošću. Zadivljen sam veličanstvenim ispraćajem – rekao je Samardžić tom prilikom.

Svađa s Balaševićem

Legendarna pjesma ‘‘Priča o Vasi Ladačkom” Đorđa Balaševića Samardžiću je bila inspiracija da režira filmsku trilogiju i seriju ‘‘Jesen stiže, dunjo moja’’. Srbijanski glumac i režiser Vasu Ladačkog preimenovao je u Vasu Lađarskog, no radnja je uglavnom pratila pjesmu. Ideja o zajedničkom projektu na kraju je propala zbog različitih pristupa dvojice umjetnika, a pjevač je snimio vlastiti film.

Foto: promo Uveseljavao je i mališane koji su prve glumačke korake ostvarili u projektima u kojima je i sam sudjelovao. Tako je Rene Bitorajac kao devetogodišnjak s Ljubišom snimao film “Gosti iz galaksije”.

– Ne može se staviti s jedne strane sijeno, s druge pogled na ravnicu, krezubog muzičara iznad glavnoga glumca, a tamo negdje guščja govna, pa reći to je priča o Vojvodini i Vasi Ladačkom – tim je riječima Balašević opisao Samardžićev film.

Prvu filmsku nagradu, Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, dobio je 1967. za ulogu u filmu ‘‘Jutro’’. Nakon toga zaredalo se još desetak međunarodnih nagrada, a bio je nominiran i za Zlatnog medvjeda u Berlinu.

Želio je snimati još

Posljednju ulogu napravio je 2011. u seriji ‘‘Miris kiše na Balkanu’’, koju je i režirao. Kao redatelj prvi put se okušao 2000. dramom ‘‘Nebeska udica’’. Redateljska ostvarenja nizao je narednih deset godina.

Foto: promo
S Batom Živojinovićem odigrao je uloge u filmovima koji su obojici trajno obilježili karijeru, poput Golubovićevih “Bombaša” te Krvavčeva “Valter brani Sarajevo”

Sa suprugom Mirom godinama je ljetovao u Dubrovniku, a prošle su godine ondje proslavili zlatni pir.

– Osvajao sam je stihovima, pismima, telegramima, telefonskim razgovorima iz poštanskih kabina, i osvojio tek nakon dvije godine. Svadba je bila kruna sreće. Ukrcali smo se u Spačeka i s kumovima otišli na Hvar – opisao je svojedobno Ljubiša kako je zaveo suprugu. Njihov je zajednički život obilježila tragedija u kojoj su ostali bez sina Dragana, koji je preminuo u 34. godini od leukemije.

Foto: promo Uloga u Bulajićevu filmu “Bitka na Neretvi” osigurala mu je popularnost u cijeloj bivšoj Jugoslaviji

Slomila ga sinova smrt

– Danas mi se čini da su godine prošle dok udariš dlanom o dlan, a kad se osvrnem za sobom, vidim da smo proživjeli mnogo sretnih trenutaka, ali i veliku tragediju, kad smo izgubili našeg sina Dragana. Da nije bilo Mire, mislim da danas ne bi bilo ni mene – mnogo puta je znao priznati beogradski glumac.

Zbog gubitka sina Ljubiša je nakratko izgubio smisao života, a upravo mu je supruga pomogla da se podigne i krene dalje. Samardžića vole i mlađe generacije, pa su prije nekoliko godina zagrebački pankeri svoj bend nazvali Ljubiša Samardžić.

Foto: promo Obožavao je sina Dragana i kćer Jovanu, koje je dobio u braku sa suprugom Mirjanom

– Počašćen sam što me nova generacija uzela za idola u ova smutljiva vremena – kazao je.

– Imala sam sreće što sam te poznavala 23 godine. Obožavala sam da dolaziš po mene u vrtić, da me držiš u naručju i plešemo pa sve do danas – riječi su kojim se unuka oprostila od svog djeda.

Foto: promo
Slobodno vrijeme provodio je s obitelji

Original Article