Na nacionalnom takmičenju učeničkih preduzetničkih kompanija Srbije prvo mesto osvojila je učenička kompanija Nature Supreme iz Gimanzije u Kruševcu, koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi.

Talentovane kruševačke gimnazijalke Jovana Radisavljević, Nikolina Radović i Tanja Mladenović pod mentorstvom profesorke Marije Urošević, predstavljaće Srbiju na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija od 29. juna do 15. jula

Više od 250 učenika iz 19 gradova iz svih delova naše žemlje učestvovalo je u ovogodišnjim regionalnim takmičenjima programa Učenička kompanija, a 20 pobedničkih timova iz 16 gradova i opština: Bačke Palanke, Beograda, Knjaževca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Svrljiga, Užica i Zaječara – plasiralo se na nacionalno finale.

Na nacionalnom takmičenju, koje je sprovela organizacija Dostignuća Mladih, uz podršku parntera USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te firmi ManPowerGroup i TeleGroup, kompanija koju su osnovale i proizvod koji su osmislile tri učenice kruševačke Gimnazije, osvojili su prvo mesto.

One su osnovale kompaniju Nature Supreme, i u okviru nje osmislile inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi. Dizajnirali su “Drop”, spravicu koja se implementira u stablo iz koga ekstrahuje vodu.

Zbog specifičnosti određenih stabala, poput breze, otvorila se još jedna namena korišćenja našeg proizvoda za vlasnike poseda na kojima postoje parcele breza.

Sa potiskom koji je dovoljan sa bilo kojim čvršćim predmetom, drop probije koru drveta i zbog svog specifičnog dizajna omogućuje da voda iz stabla drveta kaplje u sud koji je postavljen ispod. Za prikupljanje 1 decilitra vode iz drveta potrebno je oko 20tak minuta. Za prikupljanje veće količine brezine vodice drop ima prorez za pričvršćivanje suda koji se koristi.

drop
Drop/Natur Suprime/Printscreen

Tako će talentovane gimnazijalke Jovana Radisavljević, Nikolina Radović i Tanja Mladenović, učenice treće godine, pod mentorstvom profesorke Marije Urošević, predstavljati Srbiju na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula, a gde će imati priliku da odmere snagu svoje kreativnost u konkurenciji učeničkih kompanija iz 40 zemalja Evrope.

Drugo mesto osvojili su učenici iz učeničke kompanije Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije, koja se bavi kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja.

Ovi mladi kreativci zalažu se za unapređenje obrazovnog sistema uvođenjem virtuelnih sadržaja u učionicu zbog čega razvijaju i edukativne video materijale za nastavnike.

Treće mesto zauzela je učenička kompanija koja je privukla posebnu pažnju naše medijske javnosti – EkoLim iz gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Ovi srednjoškolci razvili su solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a koji je napravljen od upotrebljenih limenki.

Sjajna vest je da će sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiti mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade, koju dodeljuje glas javnosti, tako da ćemo naše srednjoškolce moći da podržimo i onlajn glasanjem i obezbedimo im pobedu.

Izvor: Kruševac Grad

Naši mladi genijalci: Napravili uređaj koji obaveštava hitne službe o mestu saobraćajke

The post Ove 3 gimnazijalke osmislile su proizvod koji iz drveta izdvaja vodu spremnu za piće appeared first on Luftika.

Original Article