Spears je preminuo samo tri mjeseca nakon Rubyja, animatora s kojim je surađivao na animiranoj seriji

U dobi od 82. godine u petak je od posljedica demencije u Los Angelesu umro Ken Spears, koautor animirane serije Scooby-Doo, na kojoj je surađivao sa svojim kreativnim partnerom, animatorom Joeom Rubyjem, piše BBC. Spears je kreirao animirane likove iz crtanog filma o avanturama četiriju prijatelja i psa, a preminuo je u Los Angelesu, samo tri mjeseca nakon Rubyja. Originalni crtić pod nazivom “Scooby-Doo, Where Are You?” (Gdje si ti, Scooby-Doo?) održao se samo dvije sezone, od 1969. do 1970. godine, ali je stvorio obrazac koji je nakon toga iznjedrio 50 godina priča.

Predsjednik tvrtke Warner Bros Animation, Sam Register u priopćenju je napisao: “Tvrtka Warner Bros tuguje zbog odlaska Kena Spearsa i njegovim voljenima šalje najtoplije misli. Ken je bio pravi inovator u ovoj industriji, a njegov humor i dalje oduševljava publiku. Nema zemlje u svijetu u kojoj se Scooby-Doo nije prikazivao. Mi u Warner Bros Animationu i dalje se nadahnjujemo njegovim radom i počašćeni smo što možemo nastaviti s naslijeđem njemu dragih likova.”

Crtić prvi put prikazan 1969.

Spears je rođen 12. ožujka 1938. u Los Angelesu, a Rubyja je upoznao dok je radio za producentsku kuću Hanna Barbera. Zajedno su stvorili animirani film “Scooby-Doo, Where Are You?”, koji je prvi put prikazan na CBS-u u rujnu 1969. Crtić prati avanture plahe i dobrohotne njemačke doge Scoobyja, koji putuje Sjedinjenim Državama, rješavajući sablasne misterije s grupom hrabrih tinejdžera – Daphne, Fredom, Velmom i Shaggyjem.

Televizija ABC je 1977. osnovala Ruby-Spears Productions, kao podružnicu Filmwaysa, studija koji je stvorio i crtane filmove “Mister T” i “Alvin i vjeverice”.

Original Article