Uzajamno priznavanje, naziv “Republika Kosovo” i pitanje jezera Gazivode, tačke su koje su uključene, a kasnije uklonjene ili promenjene u sporazumu koji su predstavnicima Beograda i Prištine predstavili zvaničnici Bele kuće u Vašingtonu, piše prištinska “Koha ditore”.

Promena je usledila nakon što je Srbija odbila da potpiše dokument koji koristi naziv Republika Kosovo i kojim je trebalo da se obaveže na “uzajamno priznanje”, navodi prištinski list.

Srbija je takođe uspela da nametne naziv pregovora u briselskom dijalogu, nazivajući ih pregovorima Beograda i Prištine, dodaje “Koha”.

Kako prenosi Kosovo onlajn, u devetoj tački nacrta pominje se posvećenost strana da krenu ka uzajamnom priznavanju, ali je i ta tačka preformulisana u konačnom sporazumu.

Prištinski list podseća i da je na konferenciji za novinare posle potpisivanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao uklanjanje pomenutih tačaka velikom pobedom Srbije, dok Priština negira da je bilo promena u sporazumu.

Napetosti i sukobe u prištinskoj delegaciji stvorile su tačke u kojima se govori o jezeru Gazivode, navodi dalje “Koha”.

Izvori “Kohe” kažu da je ovu tačku prihvatio premijer Avdulah Hoti, pa je iz tog razloga lider ABK Ramuš Haradinaj javno istupio protiv potpisivanja dokumenta.

Nakon što je Haradinaj zapretio napuštanjem koalicije, Hoti je zatražio da se ova tačka preformuliše u konačnom sporazumu.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa to je negirao i nazvao izveštavanje prištinskih medija neistinitim.

Mustafa tvrdi da formulacija za Gazivode 4. septembra nije pretrpela nikakve izmene.

Vučić kao 6-godišnjak koji je polomio prozor i Tramp kao mama koja razmišlja da ga prebije kao vola ili da digne ruke od njega

Izvor: Tanjug

The post Prištinska Koha: Iz sporazuma u SAD uklonjene 3 tačke appeared first on Luftika.

Original Article