Požari u Australiji napravili su ogromnu štetu po biljni i životinjski svet koji je živi na tom kontinentu. Bukvalno svi, pa i psi, pomažu područjima koji su najteže pogođeni vatrenom stihijom.

Veliki broj aviona koristi se u operaciji s ciljem da se nahrane životinje koje su preživele velike požare koji bukte već tri meseca u Australiji.

Operation Rock Wallaby 🦘- #NPWS staff today dropped thousands of kgs of food (Mostly sweet potato and carrots) for our Brush-tailed Rock-wallaby colonies across NSW 🥕🥕 #bushfires pic.twitter.com/ZBN0MSLZei

— Matt Kean MP (@Matt_KeanMP) January 11, 2020

Vlada Novog Južnog Velsa pokrenula je pre nedelju dana operaciju „Rock Wallaby“, a do sada je iz aviona izbačeno 2.200 kilograma svežih šargarepa.

Ministar zaštite životne sredine Met Kin rekao je da su mnoge životinje uspele da se spasu i pobegnu od požara i opasnosti, ali da se sada nalaze van svojih domova i u nepoznatim predelima, gde nemaju pristup hrani.

– Osim što izbacujemo hranu, postavljamo i kamere i proveravamo područja gde hrana pada kako bismo videli koliko je životinje jedu i koliko ih je uopšte preživelo – naveo je Kin.

One happy customer 🦘🥕🥕🥕🥕#operationrockwallaby #AustralianFires pic.twitter.com/wtzMgeaX6D

— Matt Kean MP (@Matt_KeanMP) January 11, 2020

Organizatori akcije naglasili su i da među životinjama koje hrane ima veliki broj ugroženih vrsta.

Neke od njih su izgorele u požaru, dok su druge preminule od posledica opekotina i udisanja dima, piše „Sidnej morning herald“.

Na zgradi Opere u Sidneju fotografije vatrogasaca

sidnejska-opera-vatrogasci
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Fotografije projektovane na zgradi prikazivale su hrabre vatrogasce i žrtve velikih požara. Ali umesto tragičnih prizora, fotografije na Operi prikazivale su neke od najpozitivnijih primera ljudskog delovanja i neke od najlepših priča koje su iznikle iz tih strašnih događaja koji su potresli Australiju.

Direktorka Opere, Luiz Heron rekla je da su na ovaj način hteli iskazati zahvalnost svima onima koji su se uključili u gašenje požara i spašavanje ljudi i životinja.

Odbio je da se evakuiše i odlučio je da ostane i spasava životinje iz požara

Izvor: Tanjug

The post U Australiji iz aviona bacaju šargarepe kako bi nahranili životinje koje su preživele požare appeared first on Luftika.

Original Article