Srpski parlamentarci su usvojili Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Za Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi od ukupno prisutnih 180 poslanika, njih 178 glasalo ja za usvajanje predloga a protiv 2 poslanika.

Ujedno su glasali za stupanje zakona na snagu u roku kraćem od 8 dana a glasanje je proteklo identično, za je glasala većina, odnosno 178 poslanika.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je danas u Skupštini komentarišući Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi rekla da odavno nismo imali bolji zakon kojim se možemo pohvaliti u svetu.

Ona kaže da aktvisti koji su protestovali zbog ovih zakona žele da zbune javnost, tvrdnjama da su zakoni odnose na Rio Tinto i naglasila da je to neistina ali da bi trebalo odgovoriti grubljim rečima.

Ministarka tvrdi da opozicija želi da zloupotrebi ovaj zakon kako bi zauzela pozicju i kritikovala one koji “Žele da zaustavljaju Srbiju, blokiraju puteve, maltreriraju građane.”

– Svi žele da se istaknu time što će napasti na prvom mestu Aleksandra Vučića koji ima autoritet i rejting koji je teško dostići. Kako da gradjani čuju za vas – tako što napadate Vučića. Ali onda ide teži deo, da ubedite gradjane da je vaša politička ideja ona zbog koje treba da glasaju za vas – rekla je Obradović.

Ona je dodala da je raduje uvođenje pojma referendumske kampanje jer svi koji tvrde da ova vlast ima neku zlu nameru i da „želi da provuče neke teme na mala vrata“, sad imaju priliku da za dva meseca kampanje ubede da ono što vladajuća većina promoviše nije dobro.

Kritikovala je i one ljude koji, kako je rekla, žele proteste i blokade auto – puta, ocenivši da oni maltretiraju građane.

Obrazlažući zakonski predlog poslanicima, Obradović je rekla da je sprovedeno dva kruga konsultacija i pribavljena mišljenja nevladinog sektora i Venecijanske komisije.

Počelo je otimanje menja se zakon o eksproprijaciji da bi lakše i brže poklanjali strancima zemlju srpskog seljaka

The post Usvojen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, stupa na snagu za manje od 8 dana appeared first on Luftika.

Original Article