Video koji je prošle noći objavljen na društvenoj mreži Twitter bukvalno je zapalio internet.

Na njemu vidimo mladića kako u kupatilu pali upaljač pored mlaza vode i nad lavaboom, a voda počinje da gori. Ovaj prilično nesvakidašnji video objavljen je na profilu https://twitter.com/izivkov.

Nakon ovog slučaja saopštenjem se oglasilo JKP „Vodovod i kanalizacija“

Problem prisustva metana u vodi postoji od kad i sistem vodosnabdevanja u naseljenim mestima južno od Zrenjanina. Prisustvo metana se rešava izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara. Kad se nađe u vodi potrebno je redovno vetriti prostorije jer je metan lakši od vazduha.

Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv a u većim količinama može izazvati i eksploziju, piše portal I love Zrenjanin.

Od kada postoji sistem vodosnabdevanja u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina, postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika, i sa tim su upoznati i svi meštani.

Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu.

U Stajićevu je na izvorištu, odakle se ovo naseljeno mesto snabdeva vodom, ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima, pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi.

Metan je gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor. Zato je bitno da se redovno vrši provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda, a na kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora.

Kao što je rešen problem u svim drugim naseljenim mestima sa prisustvom metana, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin u saradnji sa osnivačem radi na rešavanju problema i u pomenuta dva naseljena mesta.

Postoji nekoliko opcija kako da se problem reši, za svaku je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbeđena i da će na taj način biti trajno rešen problem sa prisustvom metana u vodi na celoj teritoriji južno od Zrenjanina.

Zrenjanin dobija aveniju- zvaće se Ling Long!

The post Vatrena voda i snimak iz zrenjaninskog kupatila koji je bukvalno zapalio internet (VIDEO) appeared first on Luftika.

Original Article