Magnus Jakobson, poslanik švedske vlade, podneo je inicijativu za nominovanje Beograda, Prištine i Vašingtona za Nobelovu nagradu za mir.

Na takvu odluku naveo ga je sporazum u Vašingtonu između Beograda i Prištine, što smatra za odskočnu dasku u konačnom pomirenju dve strane.

Ovaj demohrišćanski političar je na svom Tviter profilu napisao da je danas predao nominaciju Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

“Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju”, navodi se u predlogu Jakobsona, prenosi Kosovo onlajn i 021.

I have nominated the US Gov. and the governments of Kosovo and Serbia for the Nobel Peace Prize for their joint work for peace and economic development, through the cooperation agreement signed in the White House. Trade and communications are important building blocks for peace. pic.twitter.com/XuhkLbHZAV

— Magnus Jacobsson (@magnusjacobsson) September 11, 2020

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

“Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno s Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa”, dodaje se u predlogu.

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz “hladnog u topli mir”.

“Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob”, naveo je Jakobson.

Na istoriji se ne spominje, a bio je premijer i prvi Srbin nominovan za Nobela

The post Vlade Srbije, Kosova i SAD nominovane za Nobelovu nagradu za mir appeared first on Luftika.

Original Article