Zavisnost od pametnog telefona, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje.

UMESTO MOBILNOG TELEFONA DOBILI STE CIGLU? Sada se sve drastično menja, pošiljke će biti KUDIKAMO BEZBEDNIJE

Najveći broj zavisnika su devojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju, objavio je Euronews.

– Naša analiza pokazala je posledice ne samo prekomernog korištenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja – rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta Kings koledžu u Londonu.

Kod osoba koje su zavisne o telefonu primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

Shutterstock

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

AJFON ZA 100 DINARA?! PA GDE TO IMA? E pa u Jagodini je to moguće, ALI TO NIJE SVE!

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti o samim pametnim telefonima ili aplikacijama koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Naučnici su analizirali 41 studiju, objavljene od 2011. godine, a obuhvatile su 4.871 tinejdžera i mladu osobu iz Azije, Evrope i Amerike.

Pratite nas na društvenim mrežama
Original Article