Kada je donešena Uredba o „helicopter many“ strategiji, odnosno pomoći od 100 evra, njom su obuhvaćeni svi punoletni građani Srbije. Toliko puta smo čuli – SVI.

Da se ne ponavljamo, dobro su poznata izmenjena pravila igre koja su to „SVI“ zamenila sa onim „Ko želi neka se prijavi“. Sada smo u situaciji da ima onih koji žele, ali ne mogu da dobiju.

Osuđenici koji se nalaze u srpskim zatvorima nekim čudom nisu bili obuhvaćeni Uredbom koja se odnosila na „sve punoletne građane u Srbiji“.

Tek nakon što su se žalili, promenjen je Pravilnik o dodeli jednokratne novčane pomoći i oni će ipak dobiti obećanih 100 evra, piše Nova ekonomija.

Međutim, i dalje ostaje problem nemalog broja i zatvorenika ali i građana koji nemaju ili im je istekla lična karta.

Lica lišena slobode koja se nalaze u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija prijave za jednokratnu novča podnosiće preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u dopuni Pravilnika.

Umesto podatka iz lične karte mogu navesti matični broj iz ličnog lista.

Nekoliko dana ranije, Centar za ljudska prava Niš upozorio je da u isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra postoji mogućnost diskriminacije osuđenika i štićenika u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri.

– Postavlja se pitanje kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, a nalaze se na izdržavanju kazne. Pitanje je i kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva oni osudjenici koji imaju ličnu kartu – stoji u saopštenju te nevladine organizacije.

Navodi se da mnogi osudjenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla ili je ranije nisu ni imali, a da zbog toga što su u zatvoru nisu u mogućnosti da obnove svoja lična dokumenta.

– Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan način prijave za jednokratnu pomoć države – naveli su iz niškog Centra za ljudska prava.

List Danas u vikend izdanju, međutim, piše da studenti kojima je istekla lična karta zbog boravka u inostranstvu neće moći da se prijave za 100 evra. Zaštitnik građana je rekao da će to proveriti.

Radnicima Simpa tražili da se pismeno odreknu 100 evra

The post Zatvorenici u Srbiji morali da se žale da bi dobili 100 evra pomoći appeared first on Luftika.

Original Article